Napisano 7 Grudzień 200915 l Witam wszystkich serdecznie. Chciałem sie zapytać o pewna sprawę. Chcę zaczać modelować w 3d Max Studio 9, ale nie jestem pewny czy mój sprzęt spełnia wymagania. RAM 512, karta graficzna Radeon 9200 128MB i procesor Sempron 2800. czy karta graficzna wystarczy? I czy nawet jeśli by wystarczyła to czy końcowy efekt bedzie zadowalajacy? Mam tu na mysli czy model np. samochodu bedzie wygladał jak w rzeczywistosci czy jednak bedzie widać że to grafika...
Napisano 7 Grudzień 200915 l do modelowania wystarczy, sam kilka lat temu próbowałem na gorszym sprzęcie, ale jeśli chodzi o rendery to będzie słaby, ale do nauki wystarczy, będziesz po prostu musiał dłużej czekać aż render się wykona, ale od modelu do renderu długa droga
Napisano 7 Grudzień 200915 l Acha rozumiem. Czyli pomimo tego ze sprzet jest kiepski go rendery ładnie sie wykonaja, tylko po prostu bedzie to bardzo dlugo trwalo tak? Okay. I jeszcze jedna prośba... chciałbym sie dowiedziec od Was jak mam z tym zaczać? Jakie ksiażki polecacie lub strony gdzie mozna sie tego nauczyc od podstaw? Nie chodzi mi o tutoriale tylko o kurs...
Napisano 7 Grudzień 200915 l Jeżeli chodzi Ci o podstawy podstaw, to lepiej wyjdziesz na przeczytaniu helpa od deski o deski, albo wedlug wlasnego klucza, niż książki Helionu za 100 zł czy ileśtam, bo są te książeczki z tego co widziałem praktycznie dokładnym powtórzeniem helpa ;] Help XSI na przykład jest tak napisany, żeby ktoś, kto nie miał wogóle do czynienia z 3d zrozumiał o co w tym chodzi. Prowadzi Cię w logiczny sposób przez kolejne zagadnienia. Myślę że w tej chwili najprostszym sposobem nauki jest oglądanie wideotutoriali, czy to pojedynczych czy np gnomonów i próbowanie. Poznawanie programu i metod modelowania, które są wspólne dla wszystkich aplikacji. Gdybym dzisiaj zaczynał jeszcze raz swoją przygodę z 3d zacząłbym pewnie od zbrusha. I na nim skończył jeżeli chodzi o modelowanie :D Co innego jeśli chcesz robić interiory czy samochody oczywiście. Moje trzy grosze :P
Napisano 7 Grudzień 200915 l biblia 3d max od deski do deski i jesteś kozak plus ściąganie dzień i w nocy tutoriali takich wpowadzających do maxa i co cię tam interesuje bardziej modelowanie texturowanie rendering powodzenia
Napisano 7 Grudzień 200915 l A co powiecie o tym??? EDIT: wiem, że to zabronione wstawiać linki do warezów ale chciałem sie dowiedziec... dzieki za odpowiedź tak wogóle. ;) Edytowane 7 Grudzień 200915 l przez drav3n
Napisano 7 Grudzień 200915 l tutoriale spoko ale za pokazywanie stron z warezami to bana zaraz dostaniesz