pressenter Napisano 16 Grudzień 2009 Napisano 16 Grudzień 2009 Witam, pytanie jest dość proste: stawiam obiekt na jakiejś powierzchni. Chcę wyrenderować ten obiekt bez powierzchni, ale żeby pozostał cień, który będę mógł zapisać razem z obiektem do, dajmy na to, *.png z kanałem alpha. Czy da radę zrobić coś takiego, a jeśli tak, to jak? Pozdrawiam Szymon
pressenter Napisano 16 Grudzień 2009 Autor Napisano 16 Grudzień 2009 No właśnie też to znalazłem. Przyznam, że liczyłem na bezpośredni zapis bez tła z lekko przeźroczystym cieniem, ale cóż, trzeba i tak na koniec wywalić tło w PS... jeśli można to jakoś obejść to byłbym wdzięczny za info. Chodzi mi o zapis bez tła, jak na przykład ikony aplikacji, ale z lekkim cieniem. Pozdrawiam Szymon
Bielik93 Napisano 16 Grudzień 2009 Napisano 16 Grudzień 2009 Ustaw sobie jakiegoś plane wejdź prawym w vray properties i tam zaznacz (mate object) contribution daj na -1 zaznacz shadow i alpha.
pressenter Napisano 16 Grudzień 2009 Autor Napisano 16 Grudzień 2009 Od siebie dodam jeszcze, że w tychże ustawieniach, wspomnianych przez Bielik93, należy jeszcze odznaczyć "Recieve GI". Dziękuję wszystkim za pomoc. :) Pozdrawiam Szymon
Rekomendowane odpowiedzi