Napisano 16 Grudzień 200915 l Witam, pytanie jest dość proste: stawiam obiekt na jakiejś powierzchni. Chcę wyrenderować ten obiekt bez powierzchni, ale żeby pozostał cień, który będę mógł zapisać razem z obiektem do, dajmy na to, *.png z kanałem alpha. Czy da radę zrobić coś takiego, a jeśli tak, to jak? Pozdrawiam Szymon
Napisano 16 Grudzień 200915 l Autor No właśnie też to znalazłem. Przyznam, że liczyłem na bezpośredni zapis bez tła z lekko przeźroczystym cieniem, ale cóż, trzeba i tak na koniec wywalić tło w PS... jeśli można to jakoś obejść to byłbym wdzięczny za info. Chodzi mi o zapis bez tła, jak na przykład ikony aplikacji, ale z lekkim cieniem. Pozdrawiam Szymon
Napisano 16 Grudzień 200915 l Ustaw sobie jakiegoś plane wejdź prawym w vray properties i tam zaznacz (mate object) contribution daj na -1 zaznacz shadow i alpha.
Napisano 16 Grudzień 200915 l Autor Od siebie dodam jeszcze, że w tychże ustawieniach, wspomnianych przez Bielik93, należy jeszcze odznaczyć "Recieve GI". Dziękuję wszystkim za pomoc. :) Pozdrawiam Szymon