Napisano 2 Styczeń 201015 l Witam, Chcę zrobić krótki filmik składający się dosłownie z kilku ujęć, przedstawiający tajemniczą postać siejącą grozę, niepokój i zarazem ciekawość (znaki charakterystyczne: czarny płaszcz, kapelusz, rękawice, glock) - ma to być morderca. Stąd mam pytanie jakimi ujęciami, jakimi sposobami wytworzyć taki klimat - klimat grozy ? Myślałem o tym aby przez większość filmu nie ujawniać twarzy postaci (pokazać na koniec), często stosować plan bliski - zbliżenia na nogi (gdy się porusza), ręce, ujęcia tylne, z tyłu głowy, cień lub odbicie w lustrze oraz żabią perspektywę. Co jeszcze pomoże mi wytworzyć ten nastrój?
Napisano 2 Styczeń 201015 l Oczywiście odpowiednie nasycenie kolorów i kontrast ;) Jeśli postać ma siać postrach-chaos, to można użyć jakiegoś noisa, drgań kamery itp., a jeśli ma to być przerażający lodowaty spokój to oczywiście wolne ruchy kamery, płynne przejścia między kadrami...
Napisano 2 Styczeń 201015 l ujecia na jakas reke lapiaca framuge drzwi, wlosy "wylewajace" sie zza jakiegos obiektu, cien postaci - takie co bardziej oblatane schematy :D najfajniejsze tego typu motywy mozna podpatrzec w niemych filmach o wampirach z poczatkow kinematografii
Napisano 2 Styczeń 201015 l myśl w kilku wymiarach przedewszystkim, możesz zbudować klimat grozy ani przez sekunde nie pokazując tej postaci co ma być "straszna"