Napisano 14 Styczeń 201015 l Witam wszystkich, mam pewien problem z poprawnym oświetleniem sceny, w miejscach zacienionych dzieje sie coś bardzo dziwnego, cienie powinny być intensywnie ciemne a są jasne w pudełku czego wyjaśnić nie mogę. Nie wiem co tworzy tego typu błedy a pracuje już nad drugim exteriorem z tego pliku, problem wciąż jest ten sam. Coś musiałem na początku zepsuć bo dość długo bawiłem się różnymi ustawieniami sceny . Renderuje vray-em, scena jest oświetlona vraysky i sun kamera vray-a ustawienia- brute force i lightcache Miał ktoś z was podobny problem?
Napisano 14 Styczeń 201015 l a jaki tam masz materiał ? nie jest przypadkiem diffuse z czerwienią na 255 ? w takim przypadku energia się nie wygasza i światło popiernicza w tą i z powrotem w tej puszce. może to jeszcze zależeć od color mappingu, scena jest pewnie zdrowo przejarana ,ale color mapping stara się to ukryć -choć tak dziwnie wygląda ta skrzynka, że to może zupełnie inny błąd powoduje. jakieś ponakładane trójkąty czy pokaszanione normalne.
Napisano 14 Styczeń 201015 l Autor Ok problem rozwiązany, jeszcze raz wsadziłem do sceny kamere vraya i problem przestał istnieć:) Wielkie dzięki za pomoc