Skocz do zawartości

Problemy - tworzenie przezroczystych boxów, ciemniejsze linie edge'ów

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam następujące małe problemy w maxie 2010:

Untitled-1 - nowa scena po resecie, tworzę boxa, widać przez niego siatkę (a innego boxa nie, coś jak always show grid). Jak przywrócić do opcji domyślnej?

Untitled-2 - obiekt ma ciągle "biały ramy zaznaczenia", mimo że nie jest zaznaczony, widok wireframes. Jak wyłączyć?

Untitled-3 - Editable Poly, w widoku edge'ów krawędzie (edge'e? edges) są szare, a nie białe - zmniejszony kontrast, gorzej je widać. Jak przywrócić im pełny blask?

Pozdrawiam~

• Odpowiedzi 8
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

ad 1. box jest ponizej siatki, stad jej widocznosc, usuwasz siatke 'G', jezeli chcesz widziec przez obiekt w jego propertiesach dajesz 'see through'

ad 2. znaczy sie ze modelujac wcisnales klawisz 'k' ktory utworzyl klucz w danej klatce. Spojrz na timeline na dole, zaznacz go myszka i usun.

ad 3. przykro mi ale nie wiem o co Ci chodzi ;) mozliwe ze 'F4' pomoze ale nie wiem czy dobrze rozumiem.

Napisano

1. Box nie jest poniżej siatki, siatka prześwituje przez box. Tutaj lepiej to widać.

fec08c247a339dce483b0f8cd76d9d86.jpg

3. Krawędzie nie są koloru białego, tylko są szare. Gorzej je widać. Powinny być białe.

Napisano (edytowane)

1- ALT+x powinno pomóc.

3. "i"

Edit:

Sorry, chodziło mi o "j"

A tak w ogóle z 2010 nie korzystam, siedzę na 2009

Edytowane przez mkeruj
Napisano

1. Alt+x? Jeśli bym to włączył, to obiekt zrobił by się szary (poza tym, że robi się przezroczysty). Tu mam zielony.

3. I? I to Pan Viewport, co ma ta opcja do koloru krawędzi?

Nie wiem, czy wszyscy rozumieją problemy, prościej się nie da:

cf01fc7b8069e8335b766dfd907be64a.jpg

Napisano

Problem rozwiązany.

zobacz czy przypadkiem nie masz wyświetlania w DX10 , jak masz to zmień na DX 9
To mnie nakierowało, bo miałem ustawiony Dx9, ale pomyślałem, że nic złego się nie stanie, jeśli ustawię Dx10. Na Dx10 działało dobrze, zainteresowałem się tym i odnalazłem źródło problemu - włączenie opcji Adaptive Anti-Aliasing w ustawieniach sterownika mojego Radeona.

4e1a8a3fde426fcf0bd60e7fdbac4014.jpg

Dzięki za pomoc. Swoją drogą nie mam pomysłu, czemu psuje w maxie2010, a w maxie9 nie.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności