Skocz do zawartości

jak otworzyć plik z 3ds max 2009 w 3ds max 9???

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam pewien problem. Posiadam scenę wykonaną w 3ds max 2009 i potrzebuję ją otworzyć w 3ds max 9. Jak to mam zrobić? Czy to jest możliwe? Potrzebuję wrzucić ta scenę do Right Hemisphere a wersja, którą posiadam nie czyta plików z 3ds max 2009. Czy ma ktoś pomysł jak rozwiązać ten problem?

Pozdr i liczę na pomoc.

• Odpowiedzi 11
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

tak, ale edytując do 3ds-a tracę tekstury. Dodam, że scena nie będzie już edytowana w max9, tylko muszę ją otworzyć w tym programie w celu wrzucenia do RH. Czy może mogę to zrobić innym sposobem?

Napisano

poszukaj w sieci pluginu, który zapisuje scenę do pliku .ms (nazwa to chyba backtofive)

zasada działania jest taka, że scenę z maxa zapisuje on tak aby każda inna wersja maxa potrafiła ją odtworzyć za pomocą maxscriptu.

mi to działało super jak przenosiłem z 8.0 do 7.0 i nie wiem jak z tymi nowoczesnymi maxami to by współpracowało.

ostatnio też kombinowałem, czy nie możnaby przenieść sceny za pomocą vray proxy ;) bo ostatnio dorobili się exportu jako mesh .

ale tak jak pisał zgred, .obj przenosi meshe razem z koordynatami mapowania to powinno załatwić sprawę.

Napisano (edytowane)

Niestety nie działa, znalazłem scripta zapisującego do *ms (BFF), ale niestety nie chce mi eksportować plane'a i wyskakuje błąd.

Edytowane przez Rabol
Napisano

FBX nie działa. Wyskakuje error prze exporcie, a przy imporcie 3ds max 9 pada. A może ktoś ma pomysł jak w inny sposób wrzucić scenę do Right Hemisphere lub EON'a.

Pozdr

Napisano

Skoro wyskakuje error to jest to wskazówka że coś jest nie tak z modelem/materiałem. Ja bym się dokładnie przyjrzał czy wszystko jest ok, który obiekt wywala export, czy STL Check przechodzi na wszystkim itd.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności