Rabol Napisano 22 Styczeń 2010 Napisano 22 Styczeń 2010 Witam Mam pewien problem. Posiadam scenę wykonaną w 3ds max 2009 i potrzebuję ją otworzyć w 3ds max 9. Jak to mam zrobić? Czy to jest możliwe? Potrzebuję wrzucić ta scenę do Right Hemisphere a wersja, którą posiadam nie czyta plików z 3ds max 2009. Czy ma ktoś pomysł jak rozwiązać ten problem? Pozdr i liczę na pomoc.
zgred Napisano 22 Styczeń 2010 Napisano 22 Styczeń 2010 nie da się, 3ds max nie jest kompatybilny w tył. Możesz exportować do .obj'a czy .3ds'a.
Rabol Napisano 22 Styczeń 2010 Autor Napisano 22 Styczeń 2010 tak, ale edytując do 3ds-a tracę tekstury. Dodam, że scena nie będzie już edytowana w max9, tylko muszę ją otworzyć w tym programie w celu wrzucenia do RH. Czy może mogę to zrobić innym sposobem?
zgred Napisano 22 Styczeń 2010 Napisano 22 Styczeń 2010 jak tracisz textury?? mapowanie tak? w exporcie do ojb'a masz opcje texure coordination.
zdeno Napisano 22 Styczeń 2010 Napisano 22 Styczeń 2010 poszukaj w sieci pluginu, który zapisuje scenę do pliku .ms (nazwa to chyba backtofive) zasada działania jest taka, że scenę z maxa zapisuje on tak aby każda inna wersja maxa potrafiła ją odtworzyć za pomocą maxscriptu. mi to działało super jak przenosiłem z 8.0 do 7.0 i nie wiem jak z tymi nowoczesnymi maxami to by współpracowało. ostatnio też kombinowałem, czy nie możnaby przenieść sceny za pomocą vray proxy ;) bo ostatnio dorobili się exportu jako mesh . ale tak jak pisał zgred, .obj przenosi meshe razem z koordynatami mapowania to powinno załatwić sprawę.
Rabol Napisano 24 Styczeń 2010 Autor Napisano 24 Styczeń 2010 Zdeno a nie masz gdzieś u siebie tego plug-a bo ja szukam i szukam i nie umiem znaleźć nic treściwego.
Hynol Napisano 24 Styczeń 2010 Napisano 24 Styczeń 2010 A FBX nie działa? Nie jest to cudowny format, ale do większości scen i materiałów wystarczy w zupełności.
Rabol Napisano 24 Styczeń 2010 Autor Napisano 24 Styczeń 2010 (edytowane) Niestety nie działa, znalazłem scripta zapisującego do *ms (BFF), ale niestety nie chce mi eksportować plane'a i wyskakuje błąd. Edytowane 24 Styczeń 2010 przez Rabol
Hynol Napisano 24 Styczeń 2010 Napisano 24 Styczeń 2010 A czemu Ci FBX nie działa? Nawet na starszych wersjach nie było problemu z przenoszeniem danych. Jakiś błąd czy coś?
zdeno Napisano 24 Styczeń 2010 Napisano 24 Styczeń 2010 nie wiem czy da się to jeszcze ściągnąć, ale popatrz w te linki http://www.scriptspot.com/bobo/darkmoon/bff/ http://www.creativecrash.com/3dsmax/downloads/scripts-plugins/utility-external/import/c/backfromfive innym też polecam zapoznać się z tematem. Tylko tak jak mówię, korzystałem z tego z zadowoleniem na max 7.0 , nie wiem czy to śmiga na nówkach. Jak ktoś sprawdzi to może podrzucić feedback ;)
Rabol Napisano 27 Styczeń 2010 Autor Napisano 27 Styczeń 2010 FBX nie działa. Wyskakuje error prze exporcie, a przy imporcie 3ds max 9 pada. A może ktoś ma pomysł jak w inny sposób wrzucić scenę do Right Hemisphere lub EON'a. Pozdr
Hynol Napisano 27 Styczeń 2010 Napisano 27 Styczeń 2010 Skoro wyskakuje error to jest to wskazówka że coś jest nie tak z modelem/materiałem. Ja bym się dokładnie przyjrzał czy wszystko jest ok, który obiekt wywala export, czy STL Check przechodzi na wszystkim itd.
Rekomendowane odpowiedzi