Skocz do zawartości

Problem z modelowaniem w terenie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich odwiedzających:)

Jestem początkujący. Mam pewien problem i nie mogę nigdzie znaleźć rozwiązania. Problem polega na tym żeby muc coś wyrzeźbić w terenie. Do tej pory korzystałem z ProBoolean, ale teraz jeśli chce coś wyciąć wyskakuje błąd i zamyka program albo znikają obie części. Nawet jeśli sie uda, to nie mogę później skorzystać z opcji Edit Poli. Czytałem ze operacje boolean są problemowe. Wic czy może są jakieś inne sposoby które by mi pomogły w dalszym kształtowaniu terenu. Z góry bardzo dziękuje za wszystkie pomocne mi informacje.

• Odpowiedzi 5
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

IMO cały problem polega na źle połączonych vertexach. Max przy każdym booleanie próbuje sobie to jakoś poprawić generując kolejne błędy. Więc to musi się sypać.

Może eksportuj plik do np. 3ds. Importuj w nowej scenie i tutaj niestety czeka cię ręczna poprawka błędnej geometrii.

Jak robiłeś ten teren? Może jest prostsze rozwiązanie problemu.

Napisano

Tak - zacząć od nowa tym razem poprawnie to robią i nie używając boolean. Mówię serio - zapewne siatkę już masz tak zrytą że szybciej się ją zrobi od zera niż naprawi.

Napisano

Teren wygenerowałem za pomocą terrain. Cześć terenu wyciąłem za pomocą proboolean i potem próbowałem wyrównać ręcznie vertexy w Edit Poli. Cały problem w tym ze teren jest wyciągany z poziomic i odwzorowuje go w naturze. Ja chce tylko wpisać w niego budynek częściowo zmieniając otoczenie, drogi dojazdowe itp.

Napisano

Zacząłem to robić od nowa i mam jeszcze parę pytań w których moglibyście mi pomóc czy drogę której tam niema a która chce wrysować to postarać się od razu wrysować na poziomicach i wygenerować poprzez terrain razem z terenem, czy może znacie jakiś inny lepszy sposób. Odnośnie budynku: zastanawiam się jeszcze jak inaczej pozbyć się części (ziemi) przed budynkiem i w miejscu samego budynku bez użycia opcji proboolean. Dziękuje PICsell za chęci poprawienia ale trochę musze jeszcze przesunąć budynek wiec to i tak by nie miało sensu.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności