Napisano 29 Styczeń 201015 l Czesc Pracuje nad projektem etykiety na opakowanie (kubek). Mam problem z nawinieciem etykiety na bryle :( Ciagle cos jest zle rozciagniete :( Próbowalam z UV i tez jest zle. [ATTACH]69646[/ATTACH] Bryla to sciety stozek, czy jest jakies rozszerzenie ktore rozwija mi bryle na rzut 2d podobny do tego: [ATTACH]69647[/ATTACH] Czy mam sie bawic w matematyke :( lub inaczej - jak zrobic aby wyszlo dobrze. Prosba, pomocy :) Kasia Edytowane 29 Styczeń 201015 l przez kazka80
Napisano 29 Styczeń 201015 l Autor dzieki, ale nie znalazlam w LW takiej opcji, moze i jest ale pod inna nazwa :(
Napisano 29 Styczeń 201015 l Stworz uv`ke typy Cylindrical na osi Y (zakladka map>New UV Map) Polecam jeszcze zestaw pluginow do mapowania z tej stronki: http://homepage2.nifty.com/nif-hp/index2_english.htm
Napisano 29 Styczeń 201015 l Autor Z UV cylindrical na osi Y probowlam i do walca sie nadaje ale przy stozku zle sie naciaga. U dolu oki na gorze sie rozciaga i (dupa) SUPER, Dzieki za LINK! tam widze jest Unfolding :) Pozdrawiam :) Kasia
Napisano 31 Styczeń 201015 l Zrob UV z cylindrical. Jest najlepszy do tego celu. Nastepnie wyselekcjonuj punkty wchodzace w sklad gornej, szerszej krawedzi kubka i zeskaluj je tak w osi U, by rozciagniecie tekstury zniklo.
Napisano 31 Styczeń 201015 l Autor Taaaa, próbowalam ale jakos nie wychodzilo w miejscach deformacji powstawaly dziwne skoki :( Zastanawiam sie czy ma znaczenie z jakiego typu siatki jest robiony UV. sciankowy czy subpatch??? Ale problemy z rzutowaniem UV juz poza mna >>> >>> UV Mapping (Unfolding, Unwrapping) Edit Plugin link Ziper'a [ATTACH]69699[/ATTACH] REWELACJA!!!:):):) Super jest ta blekitna linia ciecia mozliwosc edycji, zapisu. Tylko trzeba pracowac w trybie sciankowym na subpatch ciezko utrafic. Testowalam na bardziej zaawansowanej bryle - czyli krówce i wychodzi :) Jeszcze mam tylko jedno pytanko do Was jaka jest roznica miedzy SubD Type: Subpatch - Catmull-Clark ???? O CO TU BIEGA??? (jedna z wielu opcji ktora ciagle gdzies mi umyka i lazi po glowie ;) Dziekuje PANOWIE!!! :) Kasia
Napisano 1 Luty 201015 l ja kiedys robilem projekt opakowania z UV ale z mapowaniem atlas, duzo bardziej nieregularna powierzchnia, i wyszlo super
Napisano 2 Luty 201015 l Jeszcze mam tylko jedno pytanko do Was jaka jest roznica miedzy SubD Type: Subpatch - Catmull-Clark ???? O CO TU BIEGA??? (jedna z wielu opcji ktora ciagle gdzies mi umyka i lazi po glowie ;) Dwie najwazniejsze roznice to mozliwosc uzycia polygonow z dowolna iloscia wierzcholkow w Catmull-Clark. Subpatch obsługuje tylko 3 i 4 punktowe poly. Druga roznica to mozliwosc ustawiania wagi przyciagania do krawedzi, a nie tylko do punktu jak w subpatch. Z mniej istotnych roznic: Ta sama klatka obiektu (klatka to obiekt wyjsciowy dla subD) daje rozne ksztalty dla subpatch i catmull-clark, a poniewaz subpatch nie jest juz poza LW nigdzie stosowany bezpieczniej jest uzywac CC. Podczas ewentualnego eksportu do innego programu masz wieksza szanse ze wszystko bedzie ok. Catmull-Clark daje tez wieksza ilosc poly przy tym samym stopniu podzialu. http://www.lightwiki.com/Fundamentals_of_Subpatch_Modeling
Napisano 3 Luty 201015 l Autor Dzieki! Juz drugi post Twego autorstwa wisi, wydrukowany za monitorem :) pierwszy w temacie AA :) Ciekawe ile lat nauki i pracy za Toba? Dziękuje, pozdrawiam Kasia
Napisano 8 Luty 201015 l Dzieki! Juz drugi post Twego autorstwa wisi, wydrukowany za monitorem :) pierwszy w temacie AA :) Ciekawe ile lat nauki i pracy za Toba? Dziękuje, pozdrawiam Kasia Nie wiem czy te posty sa na tyle odkrywcze by warto bylo je za monitorem wieszac, ale dzieki:) Lat nauki sporo bo w sumie pracuje na lw od wersji 3.5 , wiec co najmniej 15:P Z tym ze zarowno nowe AA jak i Catmull-Clark to nowe funkcje wiec to nie tyle sprawa doswiadczenia co testowania nowych funkcji.
Napisano 9 Luty 201015 l Autor Dla mnie rewelacją jest to, że dajesz, dajecie innym TAAAK bezinteresownie taaaki OGROM wiedzy - zdobywanej, wydzieranej i nieprzespanej tyle lat. I myślę, żeee czerpiecie z tego dużą radochę sami dla siebie :))) (tez bym tak chciała :( MIEC TAKĄ MOC i WŁADZĘ Wiedza, którą posiadacie otacza Was z wszech stron i jest Waszym chlebem jak jedzenie, czy oddech. (zazdrrrosc bierze ;) Jak można mieć problem z "oddechem", często - pytacie. AA - można ;P AA, SS - DUŻOOO tego ;) Dziś artzgodka z giray'em zadali mi ćwieka i określenia "powierzchnia SDS" i "dodaj /pae w boot.ini" łażą za mną cały dzień. Wiem, iNSTRUKCJA OBSŁUGI tyle, że sami wiecie oood czasu dooo czasu trzeba pracować... :))) Dziękuję DOBRANOC ;) Kasia Edytowane 9 Luty 201015 l przez kazka80
Napisano 9 Luty 201015 l Dziś artzgodka z giray'em zadali mi ćwieka i określenia "powierzchnia SDS" i "dodaj /pae w boot.ini" łażą za mną cały dzień. Wiem, iNSTRUKCJA OBSŁUGI tyle, że sami wiecie oood czasu dooo czasu trzeba pracować... :))) Powierzchnia SDS (zwana tez Sub-D) to poprostu powierzchnia typu subdivision-surfaces (którą w przypadku LW uzyskuje się po naciśnięciu klawisza TAB). Co już zostało powiedziane wcześniej w LW mamy dwa rodzaje tychże: Subpatch i Catmull-Clark. Z kolei PAE to możliwość zaadresowania więcej niż 4GB pamięci RAM na systemach 32-bitowych.