Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Czesc

Pracuje nad projektem etykiety na opakowanie (kubek).

Mam problem z nawinieciem etykiety na bryle :(

Ciagle cos jest zle rozciagniete :(

Próbowalam z UV i tez jest zle.

[ATTACH]69646[/ATTACH]

Bryla to sciety stozek, czy jest jakies rozszerzenie ktore rozwija mi bryle na rzut 2d

podobny do tego:

[ATTACH]69647[/ATTACH]

Czy mam sie bawic w matematyke :( lub inaczej - jak zrobic aby wyszlo dobrze.

Prosba, pomocy :)

Kasia

Edytowane przez kazka80

• Odpowiedzi 14
  • Wyświetleń 3,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

dzieki, ale nie znalazlam w LW takiej opcji, moze i jest ale pod inna nazwa :(

Napisano
  • Autor

Z UV cylindrical na osi Y probowlam i do walca sie nadaje ale przy stozku zle sie naciaga. U dolu oki na gorze sie rozciaga i (dupa)

SUPER, Dzieki za LINK! tam widze jest Unfolding :)

Pozdrawiam :)

Kasia

Napisano

Zrob UV z cylindrical. Jest najlepszy do tego celu. Nastepnie wyselekcjonuj punkty wchodzace w sklad gornej, szerszej krawedzi kubka i zeskaluj je tak w osi U, by rozciagniecie tekstury zniklo.

Napisano
  • Autor

Taaaa, próbowalam ale jakos nie wychodzilo w miejscach deformacji powstawaly dziwne skoki :(

Zastanawiam sie czy ma znaczenie z jakiego typu siatki jest robiony UV.

sciankowy czy subpatch???

Ale problemy z rzutowaniem UV juz poza mna >>>

>>> UV Mapping (Unfolding, Unwrapping) Edit Plugin

link Ziper'a

[ATTACH]69699[/ATTACH]

REWELACJA!!!:):):)

Super jest ta blekitna linia ciecia mozliwosc edycji, zapisu.

Tylko trzeba pracowac w trybie sciankowym na subpatch ciezko utrafic.

Testowalam na bardziej zaawansowanej bryle - czyli krówce i wychodzi :)

Jeszcze mam tylko jedno pytanko do Was jaka jest roznica miedzy

SubD Type: Subpatch - Catmull-Clark ???? O CO TU BIEGA???

(jedna z wielu opcji ktora ciagle gdzies mi umyka i lazi po glowie ;)

Dziekuje PANOWIE!!! :)

Kasia

Napisano

ja kiedys robilem projekt opakowania z UV ale z mapowaniem atlas, duzo bardziej nieregularna powierzchnia, i wyszlo super

Napisano

Jeszcze mam tylko jedno pytanko do Was jaka jest roznica miedzy

SubD Type: Subpatch - Catmull-Clark ???? O CO TU BIEGA???

(jedna z wielu opcji ktora ciagle gdzies mi umyka i lazi po glowie ;)

Dwie najwazniejsze roznice to mozliwosc uzycia polygonow z dowolna iloscia wierzcholkow w Catmull-Clark. Subpatch obsługuje tylko 3 i 4 punktowe poly. Druga roznica to mozliwosc ustawiania wagi przyciagania do krawedzi, a nie tylko do punktu jak w subpatch. Z mniej istotnych roznic: Ta sama klatka obiektu (klatka to obiekt wyjsciowy dla subD) daje rozne ksztalty dla subpatch i catmull-clark, a poniewaz subpatch nie jest juz poza LW nigdzie stosowany bezpieczniej jest uzywac CC. Podczas ewentualnego eksportu do innego programu masz wieksza szanse ze wszystko bedzie ok. Catmull-Clark daje tez wieksza ilosc poly przy tym samym stopniu podzialu.

http://www.lightwiki.com/Fundamentals_of_Subpatch_Modeling

Napisano
  • Autor

Dzieki!

Juz drugi post Twego autorstwa wisi, wydrukowany za monitorem :)

pierwszy w temacie AA :)

Ciekawe ile lat nauki i pracy za Toba?

Dziękuje, pozdrawiam

Kasia

Napisano
Dzieki!

Juz drugi post Twego autorstwa wisi, wydrukowany za monitorem :)

pierwszy w temacie AA :)

Ciekawe ile lat nauki i pracy za Toba?

Dziękuje, pozdrawiam

Kasia

Nie wiem czy te posty sa na tyle odkrywcze by warto bylo je za monitorem wieszac, ale dzieki:)

Lat nauki sporo bo w sumie pracuje na lw od wersji 3.5 , wiec co najmniej 15:P Z tym ze zarowno nowe AA jak i Catmull-Clark to nowe funkcje wiec to nie tyle sprawa doswiadczenia co testowania nowych funkcji.

Napisano
  • Autor

Dla mnie rewelacją jest to, że dajesz, dajecie innym TAAAK bezinteresownie taaaki OGROM wiedzy - zdobywanej, wydzieranej i nieprzespanej tyle lat. I myślę, żeee czerpiecie z tego dużą radochę sami dla siebie :)))

(tez bym tak chciała :( MIEC TAKĄ MOC i WŁADZĘ

Wiedza, którą posiadacie otacza Was z wszech stron i jest Waszym chlebem jak jedzenie, czy oddech. (zazdrrrosc bierze ;)

Jak można mieć problem z "oddechem", często - pytacie.

AA - można ;P

AA, SS - DUŻOOO tego ;)

Dziś artzgodka z giray'em zadali mi ćwieka i określenia "powierzchnia SDS" i "dodaj /pae w boot.ini" łażą za mną cały dzień.

Wiem, iNSTRUKCJA OBSŁUGI tyle, że sami wiecie oood czasu dooo czasu trzeba pracować... :)))

Dziękuję

DOBRANOC ;)

Kasia

Edytowane przez kazka80

Napisano
Dziś artzgodka z giray'em zadali mi ćwieka i określenia "powierzchnia SDS" i "dodaj /pae w boot.ini" łażą za mną cały dzień.

Wiem, iNSTRUKCJA OBSŁUGI tyle, że sami wiecie oood czasu dooo czasu trzeba pracować... :)))

Powierzchnia SDS (zwana tez Sub-D) to poprostu powierzchnia typu subdivision-surfaces (którą w przypadku LW uzyskuje się po naciśnięciu klawisza TAB). Co już zostało powiedziane wcześniej w LW mamy dwa rodzaje tychże: Subpatch i Catmull-Clark.

Z kolei PAE to możliwość zaadresowania więcej niż 4GB pamięci RAM na systemach 32-bitowych.