Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam

Mam straszne problemy z prawidłowym ustawieniem rendera Vray. Mam scenke i raz udalo mi się ją wyrenderowac ze słabym oświetleniem ale bez żadnych plam i noise-ów. Ale teraz cokolwiek zrobie to końcowy obraz jest cały pokryty "nieczystościami". Spróbowałem tych samych ustawień co z pierwszego obrazka ale nic nie pomaga :/ (1 oświetlony Vray Sun, a 2 dwoma VrayLight - Plane). Ustawienia rendera z niewielkimi zmianami z: http://www.evermotion.org/tutorials/show/7900/making-interior-scene

Render1: kuchbia6.jpg

Render2: kuchbia62.jpg

Jak widać Drugi jest strasznie "piaskowy", nie ma czystych powierzchni. Mimo że ustawienia dla obu były takie same. Próbowałem zmieniać różne właściwości (zmniejszałem Clr tresh, Noise trsh do małych liczb ale nie było efektu żadnego. Zwiększałem prawie wszystko ale efekt dosłownie żaden. Czy to może byc wina tego że używam Dema?? Może globalnie coś mi sie przestawiło??? Help bo już 3 dzień siedze i patrze na rendery po 3 godzinach tylko po to żeby sie dowiedzieć że nie pomogło....

Edit: Sprawdziłem teraz rendery z viewportu bez żadnego oświetlenia tylko to standardowe, sprawdziłem też w skyline render i ten noise jest wszędzie !! Wcześniej nie było :/

Edit2: To musi być coś w programie nie tak. Ten "noise" (szum? plamy? syfy? po polskiemu to nie wiem jak to przetłumaczyć :P) rusza sie po wyrenderowaniu. tzn. jak sie przybliży że widać pixele i zacznie przewijać to pixele zmieniają odcień, migają. Jakby gdzieć była jakaś opcja to wywołująca w oknie rendera.

Edytowane przez gonnog
  • Odpowiedzi 4
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie nie mam żadnych dodanych efektów.

teraz zauważyłem że w frame buffer Vraya jest chyba ok ale jeszcze zobacze.

Tylko w standardowym nawala

Napisano

Mi to tam wygląda na niskie parametry, widać to przy oknie szczególnie. W ustawieniach vraya Settings -> Noise treshold daj na 0,002, i zobacz czy nadal szumi?

Sz.

Napisano (edytowane)

Napisałem przecież że nie działa wszędzie i próbowałem wszystkiego prawie w ustawieniach vraya. ustawiałem N trsh nawet na 0,001 i nic

edit: Dobra w sumie to działa w buferze Vraya to na razie wystarczy, ale strasznie mnie to wkurzyło, 3 dni grzebania na marne :/

Edytowane przez gonnog