megys Napisano 9 Luty 2010 Napisano 9 Luty 2010 Witam, być może pytanie wyda się naiwne, ale zawsze otrzymywałam wynagrodzenie za roboczo-godzinę, a tym razem inwestor nalega na ustalenie kwoty za metr kwadratowy wizualizowanego pomieszczenia. Zakładam, że wykonam kilka wizualizacji różnych pomieszczeń o różnym stopniu skomplikowania. Czy jest jakiś przyjęty przedział kwotowy? pozdrawiam, megys
PICsell Napisano 9 Luty 2010 Napisano 9 Luty 2010 Twoja przeciętna cena za wnętrze / przeciętny metraż wnętrza = przeciętna cena m2 wizualizacji. Jeżeli wnętrza mają być dobrze oświetlone nie zapomnij policzyć odpowiednio za luxy.
megys Napisano 9 Luty 2010 Autor Napisano 9 Luty 2010 Dziękuję za odpowiedź. Co masz na myśli mówiąc "policzyć odpowiednio za luxy"? Co znaczy odpowiednio? Czy mógłbyś skonkretyzowac?
PICsell Napisano 10 Luty 2010 Napisano 10 Luty 2010 (edytowane) To była jakby przenośnia :-) PS. Nie spotkałem się z takim wycenianiem samych wizualizacji. To trochę jakby mierzyć wartość książki po ilości stron. Wizki z metra ciętę. Edit: Ha, jednak robiłem od metra :D jakieś stoisko dla kumpla, ale bez wyceny (ot tak, za buteleczkę). Good old days. W przypadku jednorazowego zlecenia, to raczej kiepskie rozwiązanie. Kumpel wychodził jakoś na swoje dostając spore metraże, a dokładał do małych projektów. Dziwny sposób rozliczania ogólnie. Edytowane 10 Luty 2010 przez PICsell
olaf Napisano 10 Luty 2010 Napisano 10 Luty 2010 no przypomina to trochę odzież na wagę. Ale najrozsądniej będzie tak jak pisze PICsell, bo pewnie ktos potrzebuje tego do zamknietego kosztorysu. Zrob jednak opis tego jak wyglada komplet wycenionej pracy, co wchodzi w zakres a co nie. lub liczy się osobno.
Gość Gosc Napisano 10 Luty 2010 Napisano 10 Luty 2010 44,95 pln /m2 netto tez mysle ze to dobra cena :P
megys Napisano 10 Luty 2010 Autor Napisano 10 Luty 2010 hehehe, no wizki na wagę to nie jest dobre rozwiązanie ale co poradzić... już sobie jakoś poradziłam, dzięki
Rekomendowane odpowiedzi