Napisano 14 Luty 201015 l Witam, mam problem z renderowaniem passów dla matriału sss fast skin w mentalu, jest on w większości ignorowany. Czy jest jakiś sposób na wyrenderowanie render elements dla scen z takim materiałem?
Napisano 14 Luty 201015 l Nie wiem czy jest to poprawny sposób na renderowanie passów sss ale możesz wyrenderować np subdermala ustawiając pozostałe rzeczy na 0, i tak po kolei. Tylk opytanie czy subdermala podkręcić wtedy na maksa czy zostawić tak jak ma być. Musisz kombinować potem w psie ale może sie uda, daj znać jeśli spróbujesz.
Napisano 14 Luty 201015 l Autor Gomez ale mi nie chodzi o to żeby uzyskać np samego subdermala na takim passie tylko żeby np. flat color z materiału sss(wtedy byłby to kolor zmixowanych wszystkich layerów sss) dało się na takim passie otrzymać tak jak w przypadku innych materiałów. Tak samo z innymi elementami jak np. shadow czy specular, dla materiału sss po porostu się nie renderują.
Napisano 15 Luty 201015 l dokladnie nie renderuja sie i kropka, ja po prostu renderuje szary model + caly sss tak samo z specularem, nie znalazlem na to rozwiazania innego. wiadomo ze szarak troszke zmienia podczas skladania w calosc. No ale z 2giej strony troche matowosci to dodaje :) a speca przeliczam oddzielnie zupelnie z vreya albo scanaljnowy zalezy gdzie szybciej i o jaki efekt chodzi ;)
Napisano 15 Luty 201015 l Autor Czyli plajta, ja za cholerę nie mogę zrobić dobrego shadera skóry w vrayu, nie czaję vrayowego speculara a w mentalu ten shader skóry działa dobrze z normalnymi światłami a jak dojdzie jakiś sun z photographic exposure control to wygląda taka skóra tragicznie. Chyba trza się rozejrzeć za jakimś brazilem bo tylko tego jeszcze nie próbowałem.
Napisano 15 Luty 201015 l oj nie ma co narzekac, po prostu ja jeszcze nie wyernderowalem na jednym pasie speculara z vraya/ scanlajna ;) po prostu renderujesz kilka razy ustawiajac sobie rozne warjacie i je laczysz, powinno zadzialac :)
Napisano 15 Luty 201015 l Autor KLICEK a robiłeś może shader skóry w oparciu o ten vrayFastsss ? Tam nie można żadnego speculara czy bumpa wrzucić czy ja jestem taki tępy? Jak tego używać?
Napisano 15 Luty 201015 l w laczeniu z innym materialem np. vray mat + vray fast sss ,ale to jest mega szit, mozesz tym zrobic przezroczyste lampki, pomidory itp, ale o skorze to zapomnij, zawsze pass sss musisz brac z czegos innego, jezeli szukasz czegos dobrego to wyrenderuj to czesciowo w modo czesciowo w maxie ;)