Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam kształt, coś w rodzaju rury (przewodu) stworzony z ścieżki (path) i kształtu (Shape), przy pomocy "Loft". Chciałem to zanimować w ten sposób, by kształt wydłużał się po ścieżce. Mam nadzieje że wyrażam się dostatecznie jasno;]

• Odpowiedzi 4
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

Najpierw robisz rurę/przewód za pomocą Loft w linii prostej. Potem do tej rury/przewodu dodajesz modyfikator PathDeform, dzięki któremu możesz ustawić kształt obiektu na podstawie dowolnego splinea. PathDeform daje możliwość uzyskania animacji, której potrzebujesz (parametr "Stretch")

Napisano

Sposób ten działa w przypadku, gdy rurka jest prosta. ale niestety u mnie jest to rurka która jest poplątana we wszystkich płaszczyznach, i ten sposób rozciąga tylko dany przedmiot w jednej z płaszczyzn.

Napisano

no to najprosciej jest zanimowac modyfikator SCALE lofta, szukaj zaroweczek na koncu modyfikatora loft, wchodzisz w edytor krzywych, dodajesz dodatkowy punkt i animujesz na osi czasu np. (tam gdzie bedzie skala 0.00 obiekt znika)

na poczatku animacji: |___

w srodku: |---\____

na koncu: |----------

dzieki temu powstanie efekt wydluzania sie wzdluz sciezki (tak naprawde sciskania profilu)

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności