Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Cześć!

W jaki sposób mam zmienić kolor tylko jednej bryły wchodzącej w skład Editable Poly? Czy da się?

I drugie pytanie:

Czy można podstawić do sceny (File/Replace) grupę obiektów za obiekt?

To znaczy mam projekt pokoju, w którym meble są reprezentowane przez prostopadłościany i chcę wszystkie meble zaprojektować w osobnych dokumentach, a dopiero potem podstawić całość.

Np.: zaznaczam w pokoju Box, który reprezentuje biurko, daje replace, wskazuje dokument, w którym połączyłem w grupę wszystkie elementy biurka i pisze, że nie może znaleźć obiektów o jednakowych nazwach.

Proszę o pomoc! Dzięki z góry!

• Odpowiedzi 1
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Napisano

Odp1. Raczej już tylko przez materiał multi-sub object. W trybie selekcji \'element\' zaznaczasz bryłę i w rollout \'polygon propeties\' nadajesz jej numer (material ID) - i tak z każdą bryłą. Następnie nakładasz wspomiany wcześniej materiał i tam ustawiasz kolory kolejnych numerów.

Odp2. Jeśli się nie mylę, xref służy do tego typu rzeczy, choć nigdy z tego nie korzystałem :/

Ale czy box\'y zamiast mebli masz ze względów wydajności? W takim razie może wygodniej i szybciej będzie we właściwościach (propeties) każdego modelu zaznaczyć opcję \'display as box\'...