Turisma Napisano 6 Marzec 2010 Napisano 6 Marzec 2010 Witam, Mimo, że z Flashem mam do czynienia nie od dziś i wiele już mam za sobą to niestety do dziś nie rozwiązałem zagadki co do dynamiki. Konkretyzując chodzi mi o to, co zrobić, żeby stronka była tak dynamiczna jak większość tych z http://www.templatemonster.com/ ? Nie wiem czy diabeł tkwi w ActionScripcie, czy tez może jakieś ładowanie strumieniowe animacji ? Nie mam pojęcia. Trochę już przeczytałem o Flashu i AS, ale nie znalazłem nawet w książkach odpowiedzi na moje pytanie... Jest ktoś wśród Was na forum, kto zna tego tajemnice ? Może to straszny banał i wstyd się przyznawać, ale jestem tylko człowiekiem i jak czegoś nie wiem to pytam ;) pozdrawiam, Jarek
Gość Gosc Napisano 6 Marzec 2010 Napisano 6 Marzec 2010 no jest to banal, trzeba zaplanowac co ma sie dziac, przygotowac troche animacji, potem przygotowac sobie troche klas z efektami i na koniec to wszystko polaczyc :D banal... :D hemhe ale jak nie masz pomyslu to flash ci w niczym nie pomoze, to tylko prymitywne narzedzie z timelinem, cala reszta to programowanie i pomysly i estetyka
Turisma Napisano 6 Marzec 2010 Autor Napisano 6 Marzec 2010 (edytowane) tjviking Ok, czyli iść w stronę AS ;) Chociaż widziałem wiele stron z podstawowym AS bez rozbudowy o klasy itd. hmm pewnie wiele jest szkół ;) oczywiście, że sam Flash to tylko narzędzie ;) nie takie prymitywne, ale narzędzie ;) pozdrawiam Edytowane 6 Marzec 2010 przez Turisma
BizU Napisano 7 Marzec 2010 Napisano 7 Marzec 2010 IMO: Timeline jest ok to zastosowania pojedynczych efektów, łatwo szybko i przyjemnie je sie robi na nim. Ale cała strona oparta o timeline to absurd. każda modyfikacja może przysporzyć o ból głowy (dodanie w środku menu kolejnej opcji). Jak dobrze napiszesz szkielket strony w AS to taka modyfikacja skończy się na dodaniu 1 linijki więcej w AS. Apropos dynamiki. Dużo zależy od szybkości i ilości animacji. Dla oka ważne jest unikanie liniowości. Dużo bardziej akcpetowalne przez naszą percepcję jest system easingów (Regular, Strong). jak zawszę, zapraszam na #irc'a ;) 1
droper Napisano 13 Maj 2010 Napisano 13 Maj 2010 (edytowane) no jest to banal, trzeba zaplanowac co ma sie dziac, przygotowac troche animacji, potem przygotowac sobie troche klas z efektami i na koniec to wszystko polaczyc :D banal... :D hemhe ale jak nie masz pomyslu to flash ci w niczym nie pomoze, to tylko prymitywne narzedzie z timelinem, cala reszta to programowanie i pomysly i estetyka Flash ma duze mozliwości i w zasadzie można do niego wszystko wrzucic i wiele zrobić. Dobrym przykładem jest ta stronka: http://www.crommcruac.com/main.htm Edytowane 13 Maj 2010 przez droper
Rekomendowane odpowiedzi