Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mimo, że z Flashem mam do czynienia nie od dziś i wiele już mam za sobą to niestety do dziś nie rozwiązałem zagadki co do dynamiki.

Konkretyzując chodzi mi o to, co zrobić, żeby stronka była tak dynamiczna jak większość tych z http://www.templatemonster.com/ ?

Nie wiem czy diabeł tkwi w ActionScripcie, czy tez może jakieś ładowanie strumieniowe animacji ? Nie mam pojęcia. Trochę już przeczytałem o Flashu i AS, ale nie znalazłem nawet w książkach odpowiedzi na moje pytanie...

Jest ktoś wśród Was na forum, kto zna tego tajemnice ?

Może to straszny banał i wstyd się przyznawać, ale jestem tylko człowiekiem i jak czegoś nie wiem to pytam ;)

pozdrawiam,

Jarek

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

no jest to banal, trzeba zaplanowac co ma sie dziac, przygotowac troche animacji, potem przygotowac sobie troche klas z efektami i na koniec to wszystko polaczyc :D

banal... :D hemhe

ale jak nie masz pomyslu to flash ci w niczym nie pomoze, to tylko prymitywne narzedzie z timelinem, cala reszta to programowanie i pomysly i estetyka

Napisano
  • Autor

tjviking Ok, czyli iść w stronę AS ;)

Chociaż widziałem wiele stron z podstawowym AS bez rozbudowy o klasy itd. hmm pewnie wiele jest szkół ;)

oczywiście, że sam Flash to tylko narzędzie ;) nie takie prymitywne, ale narzędzie ;)

pozdrawiam

Edytowane przez Turisma

Napisano

IMO: Timeline jest ok to zastosowania pojedynczych efektów, łatwo szybko i przyjemnie je sie robi na nim. Ale cała strona oparta o timeline to absurd. każda modyfikacja może przysporzyć o ból głowy (dodanie w środku menu kolejnej opcji). Jak dobrze napiszesz szkielket strony w AS to taka modyfikacja skończy się na dodaniu 1 linijki więcej w AS.

Apropos dynamiki. Dużo zależy od szybkości i ilości animacji. Dla oka ważne jest unikanie liniowości. Dużo bardziej akcpetowalne przez naszą percepcję jest system easingów (Regular, Strong).

jak zawszę, zapraszam na #irc'a ;)

Napisano
no jest to banal, trzeba zaplanowac co ma sie dziac, przygotowac troche animacji, potem przygotowac sobie troche klas z efektami i na koniec to wszystko polaczyc :D

banal... :D hemhe

ale jak nie masz pomyslu to flash ci w niczym nie pomoze, to tylko prymitywne narzedzie z timelinem, cala reszta to programowanie i pomysly i estetyka

Flash ma duze mozliwości i w zasadzie można do niego wszystko wrzucic i wiele zrobić. Dobrym przykładem jest ta stronka: http://www.crommcruac.com/main.htm

Edytowane przez droper