Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam mam pytanie odnośnie zapisywania mapy fg. Robię animację w której przemieszczać będzie się tylko kamera. Jak zapisać taką mapkę mam maxa 2010 i w sekcji reuse fg map mam do wyboru takie opcje. incrementally add points to fg map file oraz read fg points only from existing map file. Którą wybrać i co dalej? Z góry dzieki za pomoc:)

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

ja to robię w ten sposób:

biorę "Incrementaly.." i renderuje to najpierw w jakosci FG -Draft i małej rozdzielczosci np 200px , zaznaczając opcję "calculate only fg and skip final render" (czy jakoś tak), potem renderuję jeszcze raz na jakości FG High.

Na koniec zmieniam na "read only" i wybieram rozdzielczość do końcowego renderu. jak jest to animacja to biorę żeby nie renderował każdej klatki, tylko np co 10

Napisano
  • Autor

a co to daje że pierwsze w jakości draft i małej rozdzielczości potem high?? A co z resztą klatek?? Ja teraz dałem od razu rozdzielczość wysoką i wyskokie ustawienia fg i strasznie długo się liczy 1 klatka i nie wiem ile 2 potrwa.

Mój numer gg, jak się znacie to piszcie:)

2898394

Edytowane przez Piotreq91

Napisano

to zrób tak jak napisałem i będzie szybciej ...

a druga klatka nie potrwa już tak długo - bo mental właśnie będzie odczytywał dane z utworzonego pliku

zobacz w slowniku co znaczy incrementaly i reuse

Napisano

FG jest obliczane tylko dla tego co widzi kamera. np to co jest za czajnikiem, kulą itp nie jest obliczane. Jakosc FG zalezy wylacznie od ciebie i wyniku jaki chcesz uzyskac. Najlepiej wyposrodkowac ustawienia bo każdy głupi potrafi wszystko na High ustawic. Ale oczywiscie increment moze pomoc. Mapa jest 3d wiec dodajac tworzysz cos jakby scene 3ds z punktow FG Nowy 3ds max 2010 ma w mentalu duzo fajnych nowych opcji do renderu FG. Jest specjalnie pod animacjie przygotowany ktory nie robi fg dla kazdej klatki tylko z niektorych i to interpoluje co przyspiesza render.

Tu jest plik mojego kumpla o FG.

http://arkadiusz.leszko.internetdsl.pl/trivialart/aleszko_mentalray.pdf

Polecam tez poczytanie HELP'a na jest zwiezle i na temat.

Napisano
  • Autor

oki dzięki panowie, już mniej więcej czaję, czyli muszę każdą klatkę doliczać i musi byc ustawione incrementally.