Napisano 10 Marzec 201015 l Witam, pracuj臋 nad scenk膮 z wykorzystaniem camera match, i mam problem z materia艂em matte/shadow, albo innym z ustawion膮 map膮 jako screen. chodzi o to 偶e plane na kt贸ry jest na艂o偶ony ten materia艂 jest widoczny, nie zlewa si臋 z t艂em. Tak jak na obrazku poni偶ej. Wi臋c tak, pr贸bowa艂em regulowania mapy w output w przypadku zwyk艂ych materia艂贸w, ale wychodzi艂a wypruta z kolor贸w. Pr贸bowa艂em idealnego ustawienia kontroli ekspozycji i efekt na zdj臋ciu to jest najlepszy jaki uda艂o mi si臋 uzyska膰. W przypadku matte / shadow jak odznaczam opcj臋 aby nie by艂 o艣wietlany to jest ciemny. Czy da si臋 jako艣 zrobi膰 tak abym mia艂 sam cie艅 i sam refleks, a sama mapa by艂a idealnego koloru jak t艂o? Chcia艂 bym unikn膮膰 postprodukcji w photoshopie. 聽 Je偶eli nie macie zbytnio poj臋cia jak to zrobi膰 to inne pytanie. Wiem jak wyekstraktowa膰 (jest takie s艂owo? :P) cie艅, bo renderuje si臋 z idealn膮 alph膮 i jest ok. Ale jak wyci膮gn膮膰 z rendera samo odbicie? w sensie aby odbicie mia艂o swoj膮 alph臋? Bo przy renderze reflection jest alpha ale ca艂ego plane'u. 聽 Mo偶臋 znacie jakie艣 sensowne tutoriale? W necie znalaz艂em g艂贸wnie takie co t艂umacz膮 jak ustawi膰 wirtualn膮 kamer臋, a jak ju偶 co艣 jest o cieniach (o odbiciach nie znalaz艂em) to ju偶 w normalnym o艣wietleniu, bez daylight. W normalnym to jeszcze da si臋 zrobi膰, ale jak w moim poprzednim temacie normalne mnie nie rajcuje. Z g贸ry dzi臋ki za odpowiedzi.
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto