Skocz do zawartości

Camera match a cienie i refleksy w oświetleniu Daylight

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, pracuję nad scenką z wykorzystaniem camera match, i mam problem z materiałem matte/shadow, albo innym z ustawioną mapą jako screen. chodzi o to że plane na który jest nałożony ten materiał jest widoczny, nie zlewa się z tłem. Tak jak na obrazku poniżej.

d00969966cfe1525m.jpg

Więc tak, próbowałem regulowania mapy w output w przypadku zwykłych materiałów, ale wychodziła wypruta z kolorów. Próbowałem idealnego ustawienia kontroli ekspozycji i efekt na zdjęciu to jest najlepszy jaki udało mi się uzyskać. W przypadku matte / shadow jak odznaczam opcję aby nie był oświetlany to jest ciemny. Czy da się jakoś zrobić tak abym miał sam cień i sam refleks, a sama mapa była idealnego koloru jak tło? Chciał bym uniknąć postprodukcji w photoshopie.

Jeżeli nie macie zbytnio pojęcia jak to zrobić to inne pytanie. Wiem jak wyekstraktować (jest takie słowo? :P) cień, bo renderuje się z idealną alphą i jest ok. Ale jak wyciągnąć z rendera samo odbicie? w sensie aby odbicie miało swoją alphę? Bo przy renderze reflection jest alpha ale całego plane'u.

Możę znacie jakieś sensowne tutoriale? W necie znalazłem głównie takie co tłumaczą jak ustawić wirtualną kamerę, a jak już coś jest o cieniach (o odbiciach nie znalazłem) to już w normalnym oświetleniu, bez daylight. W normalnym to jeszcze da się zrobić, ale jak w moim poprzednim temacie normalne mnie nie rajcuje.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

• Odpowiedzi 0
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic