Napisano 2 Maj 200420 l Na poczatku chciałbym wszystkich przywitac, jako ze nowy na forum jestem, a wiec.... Witam:) Otóż zamierzam sie zabrac za grafike ale kompletnie nie wiem od czego zaczac. Nigdy nie mialem stycznosci z ta dziedzina informatyki-sztuki. Kiedys probowalem samodzielnie \"grzebac\" w 3d maxie ale przerazila mnie mnogosc opcji i kompletny brak obeznania w tego typu srodowisku :( Dlatego chcialbym Was prosic o jakies wskazowki typ - linki na strony o poczatkach lub tytuly ksiazek - ale pliska niech traktuja one o podstawach poniewaz ja jestem kompletnie nieobeznany w swiecie informatycznym i jakies poejcia - pewnie podstawowe jak rendrowanie czy jakies url czy bbcode nic mi nie mowia, niemniej bardzo chcialbym podjac nauke tworzenia grafiki. Aha rzeby nie bylo - szukałem w necie ale po prostu tego jest tak duzo ze po prostu nie wiem w co rece wlozyc - poza tym jakies 90% nie rozumiem ze wzgledu na niejednokrotnie zaawansowana terminologie komputerowa Z góry dziekuje i pozdrawiam:)
Napisano 2 Maj 200420 l Serdecznie witamy :) Help > Tutorials w maxie (przyda się znajomość angielskiego) http://www.max3d.pl dział tutorials, po za tym na forum bylo duzo tematow tego typu, przyda sie opcja szukaj
Napisano 2 Maj 200420 l dorzuciłbym do tego jeszcze jakomsik ksiazke o tym na przyklad 3dsmax5,,po prostu\" albo max 4 ,,biblia\" EDIT: z wydawnictwa helion www.helion.pl
Napisano 2 Maj 200420 l Ewentualnie mozesz zakupic sobie ksiazke \"Grafika 3d \" z seri komputer świat 11.90 kosztuje w kiosku:) wlasnie widze jej reklame w jakiejs gazecie na poczatek zeby poznac podstawy chyba ci ona wystarczy ale tutki rulez!!! powodzenia:)
Napisano 2 Maj 200420 l chyba jednak najbardziej na poczatku sa przydatne tutki maxowskie sa proste i ucza podstaw modelingu i animacji jak przerobisz wszystkie to bedziesz umial cos sam zrobic a pozniej tylko duzo cwiczen.
Napisano 3 Maj 200420 l ehehe Cze tez jestem nowy i tez malo sie znam na tym Programie i do tego mam starsza wersie ale chyba najlepsza moim zdaniem 3d studio max r3 a chyba do tej wersi jusz nie ma ksionzek na www.helion.pl bo jak szukalem to nie znalazlem :]
Napisano 3 Maj 200420 l aaa i jeszcze litry kawy ,nerwosol i dobry psychiatra jak po 4 godzinach rendingu ci error wyskoczy:)