kraska Napisano 21 Marzec 2010 Napisano 21 Marzec 2010 witam, Nie wiem co jest przyczyną tego, że 3ds nie uzywa do pre-renderignu wszystkich rdzeni, tylko jednego. Reszta rdzeni uruchamia się po rozpoczęciu głównego renderingu. Jeśli temat był juz na forum to prosze o linka. pozdrawiam, Michał
Mr_SAN Napisano 25 Marzec 2010 Napisano 25 Marzec 2010 W ustawieniach vray w zakładce "Indirect Illumination" w pod zakładce "Light cashe (zakładam, ze z tego silnika korzystasz jako pomocniczy) w miejscu "number of passes" wprowadź liczbę odpowiadająca ilości rdzeni jaką posiadasz. Ponadto w zakładce "Settings" w pod zakładce "System" spróbuj w nmiejscu "Default Geometry" ustawić na DYNAMIC a powyżej znacznie zwiększyć ilość pamięci (często gdy jest ta wartość jest za mała to dysk dostaje zadyszki (buforowanie to co nie mieści się w ustawionej pamięci - z moim osobistych obserwacji) a ram nie jest w pełni wykorzystywany przy dużej scenie co owocuje niewykorzystaniem wszystkich rdzeni)
kraska Napisano 26 Marzec 2010 Autor Napisano 26 Marzec 2010 Niestety, caly czas przy Light Cache używa jednego rdzenia... :/ Problem pojawił się po tym jak wstawiłem vrayfur. W menedżerze zadań rdzenie są wszystkie włączone.
mirach Napisano 26 Marzec 2010 Napisano 26 Marzec 2010 stawiam na to samo co MrSan napisal, podnies ilosc ramu dostepnego dla vraya w systemie. (tylko nie przesadz z tym :) )
kraska Napisano 26 Marzec 2010 Autor Napisano 26 Marzec 2010 Ustawiłem na 4 GB ( tyle ile mam w obudowie) i dalej jest ten problem... W menedżerze zadań pokazuje zużycie ramu na ok 2 GB ( w tym 1 GB na plik maxa)
Mr_SAN Napisano 26 Marzec 2010 Napisano 26 Marzec 2010 (edytowane) A tak z ciekawości... Jaki system masz? 64 czy 32 bit? Edytowane 26 Marzec 2010 przez Mr_SAN
mirach Napisano 26 Marzec 2010 Napisano 26 Marzec 2010 Ustawiłem na 4 GB ( tyle ile mam w obudowie) i dalej jest ten problem... to mialem na mysli mowiac nie przegnij. Pamietaj ze oprocz tej pamieci co tam przydzielasz to cos dla maxa i systemu musisz zostawic. Ale skoro zjada ci tylko 2 giga i nadal wolno leci to cos nie tak.
kodissimo Napisano 8 Maj 2010 Napisano 8 Maj 2010 no i niestety mam taki sam problem... na komputerze w pracy (2 rdzenie 32-bit system) wykorzystuje w pelni oba rdzenie, a w domu na 64 bitowym systemie i 4 rdzeniach uzywa tylko 1-ego :/
Rekomendowane odpowiedzi