Napisano 28 Marzec 201015 l Pytanie jak w temacie. Obracanie jest ogolnie proste łapiesz i obracasz sobie obiekt, ale jak obrócić obiekt precyzyjnie wokół jednej krawędzi obiektu albo punktu na jednej z powierzchni obiektu? Załóżmy konkretny przypadek, szafka z drzwiczkami, jak obrócić wtedy drzwi tak jakby były na zawiasie, w pozycje otwartą? Lub na załączonym rysunku: jak obrócić prostopadłościan wokół białej albo czerwonej krawędzi albo zielonego punktu, który załóżmy jest położony 100 mm od jednej krawędzi i 100 mm od drugiej krawędzi? Pozdrawiam serdecznie.
Napisano 28 Marzec 201015 l Zakładka Hierarchy -> Affect pivot -> ustaw sobie pivot na tej krawędzi -> póxniej w górnym pasku "use pivot center" i masz. Raz ustawiony dla obiektu pivot pozostaje na stałe w tym miejscu, bardzo przydatne do właśnie drzwi na przykład. Sz.
Napisano 28 Marzec 201015 l Autor OK dzięki :) , wiem już jak to ustawić, ale tylko "na oko" przesuwając mniej więcej na daną krawędź, wiesz jak dokładnie ustawić na osi? Co do mm? Pozdrawiam Edytowane 28 Marzec 201015 l przez DarekZ
Napisano 28 Marzec 201015 l Wybieramy 1, i prawym myszy naciskamy 2 (oczywiście wcześniej lewym nalezy 2 włączyć), pojawi nam się okno: Wybieramy opcje jak powyżej, tzn dla nas kluczowe tutaj są pivot i endpoint. Zamykamy krzyżykiem to okienko i łapiemy myszką za środek piwota, znaczy się łączenie tego niebieskiego trójramiennego czegosia: Przeciągamy na krawędź danego obiektu, tak żeby nam się pojawił niebieski kwadrat, oznaczający endpoint (wierzchołek/koniec) jak poniżej: Odznaczamy affect pivot only, i mamy gotowe: Pozdrawiam Szymon Edit:/ Aha, a co do milimetra to masz też na dole parametry X Y i Z, albo pod F12. ;) Edytowane 28 Marzec 201015 l przez pressenter
Napisano 28 Marzec 201015 l Autor O rany... oczywiście że trzeba skorzystać ze snapów:) przecież to rodzinny program Autodesku (korzystam na codzień z AutoCada) :) A ja się motałem tyle czasu... Poszło gładko dzięki twojej pomocy. Dzięki:)