hyttry Napisano 29 Marzec 2010 Napisano 29 Marzec 2010 Witam Mam pytanie do osób zawodowo zajmujących się wizualizacjami. Jak wyceniacie dany projekt i na co zwracacie szczególną uwagę. Opiszę moją sytuację: Pracuję już sobie trochę w grafice - ale do tej pory głównie 2d. Od jakiegoś czasu uczę się maxa i firma z którą do tej pory współpracowałem przy innych zleceniach chce zrobić wizualizacje wszystkich swoich maszyn jakie do tej pory wyprodukowali. Wizualizację i animację (typowa animka, kamera przemieszczająca się wokół modelu - jakieś 15 sekund). Zrobiłem już 3 modele podobne do tego: Praca polega na modelowaniu, tekstury i oświetlenie raczej te same przy każdym modelu, render główny w wysokiej rozdzielczości plus 5 - 8 mniejszych rzutów do miniatur, później obróbka w PS, dodawanie strzałek itd itp. Czasem fabryka ma model z SolidWorksie - wtedy eksportują mi do stl. Niby mniej pracy bo tylko wystarczy zaimportować, ale niestety - model taki ma ponad milion poly (czyszcząc środek usunąłem "sprężynkę" która miała 100000... poza tym jakies 25% polygonów po imporcie jest odwrócona i jedynym możliwym rozwiązaniem jest zaznaczenie i opcja Flip (nie dziala modyfikator normals). Ogólnie kupe czasu to zajmuje, a kontakt z klientem wygląda tak. Cały dzień coś robię, klient cały dzień wisi na telefonie i pyta na kiedy może się spodziewać poprawek/następnych modeli. Ile według was jest warta taka praca ? Jak ją wycenić ? Z góry dziękuję za wszystkie konkretne odpowiedzi. Pozdrawiam.
Marcin Napisano 29 Marzec 2010 Napisano 29 Marzec 2010 Konkretnie Ci nie powiem ale: Jeśli robisz w standardowym dla Ciebie tempie to jedno, ale jak klient chce na jutro to już inna sprawa i powinno się za przyśpieszoną pracę płacić więcej. Uwzględnij to przy negocjacjach ceny. Zastanów się czy Twoje wyroby są jakościowo dobre. Wtedy możesz posługiwać się cenami z rynku (z tego co widzę to jak na prezentacje jest ok, chociaż powinieneś popracować nad materiałami i studiem. Zależy od wymagań klienta, ale też warto samemu sobie nie obniżać poziomu) Poprawki to też rzecz jeszcze nieustandaryzowana. Warto dzielić sobie poprawki na takie wynikające z Twojego niedopatrzenia i na zmiany wprowadzone przez klienta. Jednak warto też pamiętać że trzymanie się sztywno dodatkowych kosztów przy zmianach może klienta zniechęcić do dalszej współpracy (to tak jak z usługami, kupujesz telewizor i okazuje się że oprócz kablówki nie odbiera nic więcej i musisz dopłacić za dodatki. Miło poprostu czasem dorzucić coś extra bez rozczarowań). Oczywiście bez przesady, nikt nie będzie zmieniał całej ceny za darmo w ramach poprawek. Zamówienie jednorazowe, czy dłuższa współpraca? Tu można jasno określić że pierwszy projekt jest w cenie standardowej a jeśli będą kolejne; cena będzie odpowiednio niższa. Zaczerpnij informacji o cenach w konkurencyjnych firmach. Możesz nawet wysłać opis projektu na wycenę do jakiegoś większego studia trudniącego się takimi rzeczami, nie powinni mieć problemu z określeniem ceny. Warto też przy okazji porównać ich jakość ze swoją.
3d_operator Napisano 30 Marzec 2010 Napisano 30 Marzec 2010 A poszukać sie nie chciało? http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=15861
hyttry Napisano 30 Marzec 2010 Autor Napisano 30 Marzec 2010 A poszukać sie nie chciało? http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=15861 ostatni post z 2007 a teraz mamy 2010 - widzisz roznice ?
Rekomendowane odpowiedzi