DarekZ Napisano 29 Marzec 2010 Share Napisano 29 Marzec 2010 Witam Myślę, że najlepiej obrazuje to poniższy obrazek, prawidłowy materiał widać tylko na ikonce, na próbce i na obiekcie już tylko w postaci koloru. Gdzie jest błąd? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrkrzysiek Napisano 29 Marzec 2010 Share Napisano 29 Marzec 2010 a sprawdzałeś czy jest poprawna ścieżka do textury w diffuse? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarekZ Napisano 30 Marzec 2010 Autor Share Napisano 30 Marzec 2010 A gdybym chciał zapytać jak wygląda poprawna ścieżka dla tekstury to będzie zbyt laickie pytanie? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reanimator Napisano 30 Marzec 2010 Share Napisano 30 Marzec 2010 Poprawna to znaczy taka, ktora prowadzi do wlasciwego pliku z tekstura:) Kliknij "M" przy Diffuse i zobacz, jaka jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarekZ Napisano 30 Marzec 2010 Autor Share Napisano 30 Marzec 2010 Poprawiłem ścieżkę, teraz już w edytorze próbka nadal wygląda ok, ale na obiekcie nadal jako jeden kolor. Wrzucam materiał na obiekt przeciągając go, ale czy przycisk ASSIGN MATERIAL nie powinien być dostępny? Bo to że ścieżka jest z płyty chyba nie przeszkadza? Poza tym biblioteka w 3d maxie też chyba u mnie nie wygląda prawidłowo, domyślam się, że kulki nie powinny być tylko odmianami szarości... Nadal nie wiem gdzie jest problem. Gdzie szukać błędów? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrkrzysiek Napisano 30 Marzec 2010 Share Napisano 30 Marzec 2010 żeby nadać przez assign musisz zaznaczyć obiekt na który chcesz nadać materiał, a żeby texture widzieć w viewporcie trzeba zaznaczyć opcje Show map in viewport czyli ikonka z boxem w niebiesko białe kwadraty w materiale editor jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarekZ Napisano 30 Marzec 2010 Autor Share Napisano 30 Marzec 2010 I wszystko jasne:) Dzięki za pomoc. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi