Napisano 30 Marzec 201015 l Na stronach Autodesku pojawiły się szczegółowe informacje dotyczące nowej wersji mental ray'a w wersji 3.8. Tą wersję zobaczymy w nowym 3ds Max 2011. Co ciekawe, wcześniej nigdzie nie doczytałem, że "Iray rendering mode" będzie dostępne w wersji tego renderera dostarczanej z programem. Warto zapoznać się z nowościami. Pełna treść wiadomości znajduje się na stronie głównej serwisu pod adresem: http://www.max3d.pl/news.php?id=1099
Napisano 30 Marzec 201015 l Na mentalimages raczej się chwalili tym że będzie :) co najmniej od czasu wystawienia beta testów. mantala 3.8 sporo wcześniej zdążyli skończyć przed maxem 2011 i chyba żadnych nowości nie będzie niż to co wcześniej od producenta renderera się pojawiało :D ale dobry news. Nawet bardzo dobry :D i to chwale a nie wieczne uciekanie w vray kiedy tak dobry renderer na pokładzie. //wiadomo każdy soft ma swoje wady...
Napisano 31 Marzec 201015 l @UP Ujmę to inaczej. Gdybyś miał wbudowanego Vray z RT kupiłbyś MentalRay? Raczej nie. Poza tym trochę tu śmierdzi fakt, że właścicielem MentalRay jest NV. O ile w 3ds maxie Quadro to podstawa o tyle w innych już nie zawsze. Do czego zmierzam to konkurencja ze strony AMD i OpenCL/Stream (programy które są dostępne na stream/cuda działają raczej szybciej na Stream 4xxx vs 2xx).... NV zapewne nie przepisze iRay na openCL i będziemy uziemieni. ChaosGroup też ma podobną technologię... Kiedy wyjdzie nowy RT na GPU nie mam pojęcia, ale gdyby mieli wsparcie Autodesk byłoby to już dostępne.
Napisano 4 Kwiecień 201015 l Nie rozumiem tego bulwersu ... Na OpenCL powstaje Luxrenderer o ile pamiętam ale nie śledzę postępów Trudno powiedzieć co bym zrobił gdyby zamiast mentala vray był na pokładzie ale projekty popychałem na obu silnikach i zawsze chciał bym mieć co najmniej oba na pokładzie i tak jak pisałem za pierwszym razem każdy soft ma jakieś wady i słabsze strony tak jak i mocne.