Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

Pracowałem w firmie przygotowującej wizualizacje elewacji, ogrodów, przestrzeni. Moim narzędziem był 3ds max 2010, który został zakupiony przez firmę pod koniec 2009 roku.

Niestety firma się rozpadła, a na odprawe dostałem program na ktorym pracowałem. Jest mi on niepotrzebny i chciałbym go sprzedać. Czy istnieje taka możliwość ? Czy 3ds max w momencie kupowania go przez firmę był jakoś do niej przypisany poprzez np. serial number i czy osoba, która będzie go kupować nie będzie miała z tego tytułu niepotrzebnych problemów prawnych ?

Pozdrawiam,

JFD

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

jezeli jakis szczegolny zapis nie stanowi inaczej - np. kupione jako licencja X stanowiskowa z Ty chcesz odsprzedac na 1 stanowisko, to powinno byc ok, ale musisz byc właścicielem tego softu. Cyzli zalezy jak zalatwiono z Toba kwestię rozliczenia tej odprawy.

Napisano
  • Autor

Dzieki za odpowiedz.

Po prostu dostałem program do ręki i tyle, nie było to załatwiane w żaden szczególny sposób.

Napisano

Był poruszany podobny temat, w sprawie odsprzedaży maxa chyba działało to tak, że nie możesz go odsprzedać, chyba, że w jakimś szczególnym przypadku podczas bankructwa firmy, ale i tak za zgodą autodesku. Chyba jakoś tak to leciało.

Napisano
  • Autor

W takim razie wygląda na to, ze wtopiłem. Szkoda bo firma chciała dobrze, zapewne nie wiedziała, a tymbardziej ja nie wiedziałem, ze bedzie takie nieporozumienie...Czyli moge wystawic program na parapet...

Napisano

sprawa byla poruszana pare razy i niestety do teraz nie jasna. Licencja autodesku zabrania odsprzedazy, ale zeby bylo ciekawiej prawo EU twierdzi ze taki wpis w licencji jest nie legalny. Ostatnio bylo slychac ze w USA ktos sie zirytowal na autodesk w tej sprawie i wytoczyl proces. Czyli tak naprawde nikt nic nie wie na 100% :)

edit:

http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=62545