matizlob Napisano 8 Kwiecień 2010 Napisano 8 Kwiecień 2010 Witam, orientuje się ktoś z Was ile mniej więcej czasu zajmuje zaanimowanie postaci 3d bez motion capture? Np. 5 minut pełnego ruchu postaci, od siadania, do biegania, łącznie z mimiką twarzy itp. Mam na myśli dobre zaanimowanie przez wprawionego już animatora, wiem, że jest to proces bardzo pracochłonny, ale takie 5 minut jest osiągalne do zaanimowania przez jedną osobę w kilka miesięcy? jak sądzicie?
Gość Bobi87 Napisano 8 Kwiecień 2010 Napisano 8 Kwiecień 2010 jasne ze jest osiagalne pytanie tylko wlasnie co to za animacja jak loopy to hmm w sumie spoko jak taka pełna łącznie z dialogami itp no to moze byc problem. Problem z czasem bo jeden animator zrobi ale to potrwa. wszystko to zalezy na kiedy jest deadline
matizlob Napisano 8 Kwiecień 2010 Autor Napisano 8 Kwiecień 2010 mam na myśli animację bez dialogów i właściwie bez loopów
Baggins Napisano 8 Kwiecień 2010 Napisano 8 Kwiecień 2010 Zalezy tez jaka chcesz jakosc. Jest troche ludzi, ktorzy dadza to rade zrobic w pare tygodni do poziomu powiedzmy przyzwoitego. Przy czym jezeli celujesz w ruch a'la mocap, niestylizowany, to naprawde sugeruje mocap. Koszty mniejsze, albo zblizone - jakosc jednak lepsza. salut t.
matizlob Napisano 8 Kwiecień 2010 Autor Napisano 8 Kwiecień 2010 nie nie, celuję w ruch stylizowany, także mocap w ogóle nie wchodzi w grę :)
Kris_R Napisano 8 Kwiecień 2010 Napisano 8 Kwiecień 2010 Kilka tygodni... ale też zależy co postać przez te 5 minut ma robić. Może to trwać nawet i dwa miesiące. Takie rzeczy trzeba jednak rozpatrywać na bazie scenariusza.
matizlob Napisano 8 Kwiecień 2010 Autor Napisano 8 Kwiecień 2010 pytam się dlatego, bo sam mam do zrobienia taką animację do swojego filmu :) właściwie licząc czas, to mam na samą animację postaci około 6 miesięcy miesięcy, kilka tygodni dla wprawionego animatora to bardzo mało i jest to dla mnie bardzo optymistyczna wiadomość :) licząc, że muszę się wiele jeszcze nauczyć, może uda mi się zamknąć w 6 miesiącach :)
Kris_R Napisano 8 Kwiecień 2010 Napisano 8 Kwiecień 2010 Może na początek spróbuj zrobić jakiś test, żeby ocenić swoje możliwości. Może nagraj siebie na aparat cyfrowy. Jak siadasz, jak skaczesz.. cokolwiek. I potem zanimuj postać 3d patrząc na filmik i dodając stylizację do ruchu. Będziesz wtedy mógł lepiej oszacować czas potrzebny TOBIE na taką realizację. I tak jak reanimator - Good Luck ;)
matizlob Napisano 8 Kwiecień 2010 Autor Napisano 8 Kwiecień 2010 bardziej mi zależało na tym, czy po prostu jest fizyczna możliwość zrobienia tego w danym czasie, okazało się że jakaś tam jest, więc muszę dać radę, nie mam wyjścia hehe, dziękuję wszystkim :)
Rekomendowane odpowiedzi