Napisano 19 Kwiecień 201014 l witam ;) Jestem nowym użytkownikiem max'a 9... bawię się w robietnie tutków. I tu właśnie jest problem. Robiłem tego ;) cz1 http://www.max3d.pl/tut.php?id=218 cz2 http://www.max3d.pl/tut.php?id=219 Mam już gotowe drzewo, model liścia.. ale to jest dla mnie problemem: "Przejdzcie do menu systemów cząsteczek "particle systems" i wybierzcie "PCloud" (Particle Cloud). Particle Formation: Sphere Emitter Particle Type: Instanced Geometry (Teraz możecie wybrać obiekt dla Waszych cząsteczek). Wygląda to głupio !!! Przewincie zakładkę dalej... do Rotation and Collosion: (to da nam przypadkowe rozrzucenie naszych liści) Phase: xx * Variation: xx * *Wybierzcie wartość sami. Taką jaka Waszym zdaniem wygląda najlepiej. Teraz przewińcie dalej do... Viewport Display: Mesh (jeżeli chcesz widzieć siatkę liścia zamiast standardowych "particle dots") Particle Quantity: Jest wiele możliwości (im więcej dacie , tym wolniej będzie chodził Wasz CPU). Ja użyłem 200-350 " Heh :) W sumie to po prostu nie wiem gdzie znaleźć opcje "menu systemów cząsteczek "particle systems" " myślę że jak to znajdę to dalej jakoś poleci ;) Jeśli ktoś będzie tak miły i poda mi gidze znajdę ową zakładkę będzie super ;) pozdrawiam
Napisano 20 Kwiecień 201014 l Ok ;) Ale jest jeszcze jedno... w sumie to nie jedno :P to mam: Particle Formation: Sphere Emitter tu nie wiem o co biega z wybieraniem obiektu... :Particle Type: Instanced Geometry (Teraz możecie wybrać obiekt dla Waszych cząsteczek). mam :Rotation and Collosion: (to da nam przypadkowe rozrzucenie mam :naszych liści) mam :Phase: xx * mam :Variation: xx * ok : *Wybierzcie wartość sami. Taką jaka Waszym zdaniem wygląda najlepiej. Teraz przewińcie dalej do... nie wiem gdzie znaleźć tę opcję... : Viewport Display: Mesh (jeżeli chcesz widzieć siatkę liścia zamiast standardowych "particle dots") nie wiem gdzie znaleźć tę opcję... : Particle Quantity: Jest wiele możliwości (im więcej dacie , tym wolniej będzie chodził Wasz CPU). Ja użyłem 200-350 No i jeszcze... mam załóżmy ten jeden liść... robię z nim to co wyżej, no nie wszystko, ale jak mam potem tworzyć te "kupy rozrzuconych liści" ? tzn nie wiem czy np. w trakcie zaznaczania tego wszystkiego mam np. mieć zaznaczony owy liść? czy mam zrobić parę kopi? heh... mój post może byc nieczytelny... przepraszam... jeśli ktoś ma czas i chęci to może napisać jak zrobić to krok po kroku... pozdrawiam i proszę o pomoc ;) aa i jeszcze... ;) czemuż gdy mam materiał... np Gradient Ramp to obiekt nie jest taki "pomazany" jak na próbce ?? Edytowane 20 Kwiecień 201014 l przez kajmak
Napisano 20 Kwiecień 201014 l taka rada, zamiast przepraszac ze twoj post jest nieczytelny to popraw go tak zeby byl latwiejszy do zrozumienia. Co do "gdzie znalesc opcje" to czy nie szybciej i latwiej ci bedzie wlaczyc sobie help maxa i tam wpisac nazwe opcji w wyszukiwanie?