fkz Napisano 23 Kwiecień 2010 Napisano 23 Kwiecień 2010 Witam! Kiedyś już mialem epizod z grafiką 3d ale to było daaawno. Teraz mam wiecej czasu i postanowiłem się tym zająć (zobaczymy jak wyjdzie :cool:). Moje pytanie odnośnie mojego sprzętu, czy wyrobi ,ewentualnie co dokupić. Chciał bym coś tam zdziałać w May'i. Z góry dzięki za odpowiedzi: Mój setup: - AMD Athlon 64 X2 Dual Core 42000+ 2.20 GHz - 1GB Goodram 667 - Galaxy GeForce 8600GT GDDR3 256MB, bus 128 Bit ,Clock: 600MHz ,Memory: 800MHz, Shader:1320MHz Z tego co sam wiem to bez ramu sie nie obejdzie, GB to chyba za malo ?
olaf Napisano 23 Kwiecień 2010 Napisano 23 Kwiecień 2010 3d na 1gb ramu to moge Ci zaproponować Vistę w trybie aero :)
mirach Napisano 23 Kwiecień 2010 Napisano 23 Kwiecień 2010 Zalezy co chcesz robic oczywscie. Ramu by ci sie przydalo dokupic, ale dla porownaia, to: http://www.mirach.pl/img/galery/toster.jpg zrobilem na 1gb ramu i 1 rdzeniowym AMD 2ghz, tylko za tamtych czasow nie bylo takic wynalazkow jak vista ;)
fkz Napisano 23 Kwiecień 2010 Autor Napisano 23 Kwiecień 2010 3d na 1gb ramu to moge Ci zaproponować Vistę w trybie aero :) :) Ja wiem heh. Aktualnie mam W7 /64...
mirach Napisano 23 Kwiecień 2010 Napisano 23 Kwiecień 2010 Aktualnie mam W7 /64... po co ci 64bitowy system jak masz 1 giga? O,o
fkz Napisano 23 Kwiecień 2010 Autor Napisano 23 Kwiecień 2010 Zalezy co chcesz robic oczywscie. Ramu by ci sie przydalo dokupic, ale dla porownaia, to: http://www.mirach.pl/img/galery/toster.jpg zrobilem na 1gb ramu i 1 rdzeniowym AMD 2ghz, tylko za tamtych czasow nie bylo takic wynalazkow jak vista ;) Szacunek :) moge zapytac ile zejeło wykonanie obrazka wynikowego ?
fkz Napisano 23 Kwiecień 2010 Autor Napisano 23 Kwiecień 2010 po co ci 64bitowy system jak masz 1 giga? O,o no taki mam w orginale ,a jak taki mi dali to co ja poradze :)
mirach Napisano 23 Kwiecień 2010 Napisano 23 Kwiecień 2010 moge zapytac ile zejeło wykonanie obrazka wynikowego ? jakies 2-3 miesiace wieczorami. A zeby nie bylo, ten komp zdecydowanie umieral pod koniec tej pracy :) no taki mam w orginale ,a jak taki mi dali to co ja poradze czyli kupiles tego kompa w ciagu paru ostatnich miesiecy? No nic, nie wnikam, tak czy siak ram ci sie przyda, zwlaszcza ze DDR2 teraz tanie sa.
fkz Napisano 23 Kwiecień 2010 Autor Napisano 23 Kwiecień 2010 (edytowane) czyli kupiles tego kompa w ciagu paru ostatnich miesiecy? No nic, nie wnikam, tak czy siak ram ci sie przyda, zwlaszcza ze DDR2 teraz tanie sa. nie komputer 3lata temu a windowsa mam za darmo wiec korzystam ... Co do ramu to tak .tylko czy dokupic ddr2 w kosci 2gb ,czy sprzedac to w ... (za 20zł ;)) i zainwestowac w jakies 800Mhz ? I Ile 2GB ? czy juz te 4 pakowac ? Edytowane 23 Kwiecień 2010 przez fkz
olaf Napisano 23 Kwiecień 2010 Napisano 23 Kwiecień 2010 mirach, jasne ze sie da. Kiedyś nie było i się dało, zażartowałem bo 1gb to malo. Mi się kiedys na 1gb ramu nie chciala odpalić Vista Aero Glass :) Na początki na pewno sie nada, od razu strasznych scen i wielkich tekstur robić nie będziesz.
fkz Napisano 23 Kwiecień 2010 Autor Napisano 23 Kwiecień 2010 mirach, jasne ze sie da. Kiedyś nie było i się dało, zażartowałem bo 1gb to malo. Mi się kiedys na 1gb ramu nie chciala odpalić Vista Aero Glass :) Na początki na pewno sie nada, od razu strasznych scen i wielkich tekstur robić nie będziesz. No tak . Wlasciwie chciałbym zabrać sie za modelowanie aut. Powiedzmy ze podstawy-podstaw mam za sobą. A teraz z wszechobecnym internetem pomocy jest duzo.
mirach Napisano 23 Kwiecień 2010 Napisano 23 Kwiecień 2010 Mi się kiedys na 1gb ramu nie chciala odpalić Vista Aero Glass domyslam sie ze zartowales, przyznam sie ze na 1gb balbym sie ze komp z vista mi wybuchnie ;)
olaf Napisano 23 Kwiecień 2010 Napisano 23 Kwiecień 2010 ja składałem filmy na viscie 1gb ramu laptop celeron 1.6. Pozniej dałem asystentce i mowila ze jej open office ledwo chodzi :/
fkz Napisano 23 Kwiecień 2010 Autor Napisano 23 Kwiecień 2010 Ok. Ale powaznie to ile tego ramu zeby optymalnie smigało ?
ryba747 Napisano 23 Kwiecień 2010 Napisano 23 Kwiecień 2010 Na twoim miejscu kupiłbym od razu 4 gb do nauki oraz jak już zaczniesz skubać coś większego wystarczy ponieważ bez sensu będzie później załatwiania dodatkowych kości jak od razu możesz mieć to z głowy na dłuższy czas i bez obawy że ci komp wybuchnie :P
fkz Napisano 24 Kwiecień 2010 Autor Napisano 24 Kwiecień 2010 Ok. Dzięki za rady. A jeszcze powiedzcie mi jak sie ma karta graficzna do grafiki 3d ?
claude Napisano 24 Kwiecień 2010 Napisano 24 Kwiecień 2010 Ok. Dzięki za rady. A jeszcze powiedzcie mi jak sie ma karta graficzna do grafiki 3d ? Zasadniczo ani procek ani ram ani najlepsza karta graczna nie sprawi że twoje 3d będzie nagle lepsze. Jak posiedzisz tak rok w 3d, wejdziesz na wyższy poziom wtejemnicznia. Sam będziesz wiedział co ci ptrzeba.
Rekomendowane odpowiedzi