Napisano 25 Kwiecień 201015 l Witam. Chciałem zrobić animacje do broni ale na razie mam problem z envelope. Jak mogę zrobić aby dany "Bone" miał zaznaczony tylko dany element a nie obszar? Proszę o pomoc. Używam 3DS Max 2010.
Napisano 25 Kwiecień 201015 l Jeśli używasz Skin to zaznacz ręcznie wszystkie vertexy danego elementu (najpierw musisz odfajkować biały kwadracik Vertices zaraz pod "Edit Envelopes", aby móc zaznaczać vertexy), następnie wybierasz odpowiednią kość i nadajesz vertexom ich wagę (pod oknem wyboru kości - Weight Properties/Abs. Effect). Jeśli chcesz aby na element oddziaływała tylko jedna wybrana kość w 100% to w Abs. Effect wpisujesz 1.
Napisano 25 Kwiecień 201015 l Zaznaczyłem vertexy i ustawiłem Abs. Effect na 1 ale nadal nie tylko dany element jest zaznaczony na czerwono.
Napisano 25 Kwiecień 201015 l To zaznacz pozostałe vertexy i ustaw dla nich Abs. Effect na 0. Tylko te vertexy, które mają wpływać w 100% na daną kość muszą mieć wartość 1. Pozostałe muszą mieć wartość 0 (ale tylko dla tej konkretnej kości).