Napisano 6 Maj 200420 l KTOŚ MI WYJAŚNI CO TO JEST PIVOT POINTS, DO CZEGO TO SŁUŻY i W CZYM MOŻNA TO ZASTOSOWAĆ???????????
Napisano 6 Maj 200420 l jest to tak zwany punkt obrotu! ktory sluzy do pokazania programowi miejsca od ktorego ma zaczac obracac obiekt. mozesz zminic polozenie tego punktu w zakladce hierarchy wciskajac after pivot only. zobacz np w kole masz ten punkt centralnie w srodku i gdy bedziesz obrala kolo to bedzie sie obracalo rowno miernie Pozdrawiam
Napisano 6 Maj 200420 l bardzo dobrze jest to wyjasnione w helpie maxowskim ale ty juz to chyba wiesz;)
Napisano 6 Maj 200420 l wez poprostu sobie zrob box i zmien ustawienia Pivot points jak pisalem wczeniej1:) np na dul przesun ten punkt a nastepnie obruc sobie w kazda strone rotate i wtedy napewno zobaczysz jak to dziala to proste:) Pozdrawiam jak by cos to pisz:)
Napisano 6 Maj 200420 l Autor ROBIĘ BOX\'a ale potem jak kliknę na tą ikonkę pivot points to robi mi następnego boxa :( CO ROBIĆ?
Napisano 6 Maj 200420 l 1.) musimy stworzyc Box 2:) przechodzimy do zakladki hierarchy 3:) wciskamy affect pivot only 4:) przesuwamy funkca move pivot point 5:) obracamy caly box by zilustrowac funkcje nie przejmuj sie nieczym:) napewno zrozumiesz pozdraiwam i zycze powodznia
Napisano 6 Maj 200420 l a jak juz przesuniesz ten punkt pivot too nie zapomij o wylaczeniu tej funkcji affect pivot only. bo wtedy bedzie obracal CI gizmo zamiast boxu:)
Napisano 6 Maj 200420 l Autor No z tych pounktów co mi wypisałeś to 4 nie mogę zrobić powiększam tylko boxa a nie zmieniam położenia tego punktu
Napisano 6 Maj 200420 l :(:( Sorki to nie mam pojecia:( u mnie dziala:( sprubuj zresteowac maxa i zrobic to ponownie to musi dzialac bo przed chwila sam dla pewnosci powtarzalem te czynnosci:( pozdrawiam
Napisano 6 Maj 200420 l A nie myslales zeby sie zabrac za jakis prostrzy program 3d np.Amorphium mniej tutkow ale za to prostrzy w dzialaniu w sam raz na poczatek
Napisano 6 Maj 200420 l Autor NIE!!!! WOLĘ SIĘ POMĘCZYĆ Z MIESIĄC NAD OPANOWANIEM WSZYSTKICH FUnkcji w 3DSM a potem tylko modelować, teksturować, renderingować itd :P
Napisano 6 Maj 200420 l hehehe to tylko to niestety najtrudniejsza czesc, funkcje programu mozna opanowac do perfekcji ale stworzyc dobra prace to jest sztuka
Napisano 6 Maj 200420 l masz racje! ale cos czuje ze zejdzie CI ponad miesiac bo ja siedze juz 5 miesiecy z ksiazkami i z cwiczeniami, siedze po 7 godzin dziennie cwiczac i sie uczac i Zachwycajacych efektow nie widac narazie:( no ale na forum jest dziewczyna ktora tez siedzi 5 miesiecy i zrobila zawalistego porsche wiec Ja Zycze Ci powodznia:) bo ja go narazie nie mam:( Pozdraiwam
Napisano 6 Maj 200420 l Autor JA CZEKAM NA BOOK\'A :P ZAMÓWIŁem z HELONU przedwczoraj i jakoś nie przychodzi, no ale program trzeba powoli poznawać :P! POZDRAWIAM PAPA LECE SPAĆ
Napisano 6 Maj 200420 l trzymaj sie mam nadzieje ze zamowiles 3ds max 5 bo to chyba jedyna warta czegos ksiazka bo jesli zamuwiles po prostu 3ds max 5. to niestety muse Cie zmartwic to beznadziejna ksiazka POzdrawiam i zycze powodzenia w pracy
Napisano 6 Maj 200420 l Autor JA CZEKAM NA BOOK\'A :P ZAMÓWIŁem z HELiONU przedwczoraj i jakoś nie przychodzi, no ale program trzeba powoli poznawać :P! POZDRAWIAM PAPA LECE SPAĆ
Napisano 6 Maj 200420 l Autor JEST HURA HURA HURA. A WSZYSCY POWTARZALI KUP PO PROSTU 3DS MAX5, A JA MÓWIĘ NIE NIE NIE JA CHCEM TĄ ZA 100 zł TĄ 3DSMAX5 I JEST JUPI JUPI :) NARX ALL!
Napisano 6 Maj 200420 l NO*NAME: - popraw temat - nie naduzywaj duzych liter. Sa traktowane jako krzyk i nie wystawiasz sobie najlepszego swiadectwa krzyczac o punkcie obrotu boxa. - powalcz troche sam z programem i helpem zamiast postowac z kazda bzdurką. Inaczej nigdy nie wyjdziesz poza przerabianie tutoriali.