Gość fotobzyku Napisano 4 Maj 2010 Napisano 4 Maj 2010 Witam. Jestem laikiem w dziedzinie 3D. Spodkałem się niedawno z trójwymiarowym zdjęciem. Szukam prostego programu za pomocą którego będę w stanie przerobić tradycyjne zdjęcie z aparatu cyfrowego (RAW, TIFF, JPEG - itp. do wyboru) na zdjęcie 3D które po wywołaniu na papier i oglądaniu poprzez okulary 3D będzie widoczny efekt przestrzenny. Będę wdzięczny za pomoc.
mkeruj Napisano 4 Maj 2010 Napisano 4 Maj 2010 To musisz zrobić dwa zdjęcia z różnych punktów. Potem tak je preparujesz, żeby każde oko widziało coś innego.
Gość fotobzyku Napisano 4 Maj 2010 Napisano 4 Maj 2010 Nie wiem jak jest to robione ale ze zdjęciami w trójwymiarze spotkałem się 2 razy. Raz widziałem zdjęcie a ostatnio na targach foto-video w Łodzi była firma oferująca fotoksiążki w 3D do oglądania w okularach. Bez okularów obraz standardowo jakby rozszczepiony a w okularach widok przestrzenny. Oferują oni w nie wysokiej cenie obróbkę zdjęć z wydrukiem foto książki w trójwymiarze. Więc napiewno w jakiś sposób da się to wykonać. Być może ma tu znaczenie głębia ostrości ze zdjęć, może jeszcze coś innego - tego nie wiem ale widziałem na własne oczy.
Gość fotobzyku Napisano 4 Maj 2010 Napisano 4 Maj 2010 Znalazłem taki filmik instruktarzowy z PS http://instrukcja.pl/i/adobe_photoshop_zdjecie_3d_fotomontaz_film nie wiem czy to jest to o co mi chodzi bo wydaje mi się że filmik jest nie komplety. Może ktoś się wypowiedzieć na ten temat?
sly Napisano 4 Maj 2010 Napisano 4 Maj 2010 Znalazłem taki filmik instruktarzowy z PS ... ...wydaje mi się że filmik jest nie komplety. Może ktoś się wypowiedzieć na ten temat? Filmik jest kompletny. Nie omawia jednak poruszonego przez ciebie zagadnienia. Jak pisano wcześniej - potrzebujesz 2 zdjęć aby przygotować stereoskopowe zdjęcie. Oczywiście przy odrobinie dobrych chęci można obejść problem posiadania jednego zdjęcia. Jednakże, nie każda fotografia może się nadać (przy dużej ilości szczegółów rozbitych na plany - pracy będzie więcej niż tego warta zabawa). Ogólnie - można posiadane zdjęcie rozbić na plany - wyselekcjonować konkretne partie do osobnych warstw (np. ludzi z przodu, samochód z tyłu, bloki w tle, niebo), następnie uzupełnić brakujące miejsca gdzie były wcześniej owe elementy - przenieść poszczególne plany do programu który umożliwia rozłożenie przejrzystych obrazów w przestrzeni 3D - ustawić Dwie kamery - w ten sposób otrzymasz widok na daną scenkę z dwóch perspektyw. Zapisać widoki z kamer do plików i odpowiednio złożyć je do kupy rozbijając na odpowiadające okularom kanały kolorystyczne. pozdrawiam. P.S. W moim opisie jest link do animacji Gadget - którą zrobiłem w takiej technice - a materiałem początkowym było jedno zdjęcie. :)
Gość fotobzyku Napisano 4 Maj 2010 Napisano 4 Maj 2010 Rozumię. Nie jest to prosta rzecz dla osoby która nie miała nigdy z tym do czynienia. Przydała by się jakaś chociaż obkrojona instrukcja z podstawami albo jakiś taki filmik jak ta z PhotoShopa
Rekomendowane odpowiedzi