Gość kakaku Napisano 5 Maj 2010 Napisano 5 Maj 2010 Elo. Mam takie pytanie czy w vrayu lub maxie jest opcja by renderowac w kilku podejsciach? Przepuśćmy mam ulicę w deszczowej scenerii. I chciałbym wyrenderować najpierw sama ulice, a potem wyrenderowac deszcz z motion blurem ale tak aby wszystkie refleksy i refrakty byly widoczne na kroplach. Można tak zrobić?
tweety Napisano 5 Maj 2010 Napisano 5 Maj 2010 tak nazywa się to rendering na pasach lub render passes
Gość kakaku Napisano 5 Maj 2010 Napisano 5 Maj 2010 wiedziałem, że coś takiego jest :D Dzięki. A wiecie może dlazego mi nie działa matte shadow? Znaczy wiem, że vray nie działą z tą mapą ale ustawiam w vray properties tak jak trzeba i nic, jak było, tak i jest...
DaveBorck Napisano 5 Maj 2010 Napisano 5 Maj 2010 Musiałbyś zostawić w scenie tylko krople a potem zaznaczyć w properties pozostałych obiektów: hidden for camera. Pamiętaj żeby zostawić zaznaczoną widoczność dla reflection refraction. Drugą opcją jest wyrenderowanie panoramy i wrzucenie jej w slot environment materiał kropli.
DrHoUsE Napisano 6 Maj 2010 Napisano 6 Maj 2010 wiedziałem, że coś takiego jest :D Dzięki. A wiecie może dlazego mi nie działa matte shadow? Znaczy wiem, że vray nie działą z tą mapą ale ustawiam w vray properties tak jak trzeba i nic, jak było, tak i jest... W VRay'u jest taki materiał jak vRayMtWrapper dodajesz ten materiał i ustawiasz w nim tak: w zakładce matte properties włącz matte surface zmniejsz alpha contribution na -1.0 w matte surface włącz Shadows. w base materiał daj VrayMtl lub Standard matte/shadow nie jest za bardzo kompatybilny z vrayem tak jak raytrace (są różne problemy itd) dlatego używaj wrappera zamiast matte/shadow'a
Rekomendowane odpowiedzi