mmstudio Napisano 10 Maj 2010 Share Napisano 10 Maj 2010 Witam Od niedawna renderuje wnętrza 3dmax+Vray i nie mogę przeskoczyć problemy z szybą prysznicową. http://zapodaj.net/47e71542a0f9.jpg.html Mimo wrzucenia gotowego materiału szyby ze str vraymaterials.de wychodzą mi jakieś dziwne załamania dekoru podprysznicem oraz efekt lustra. Dodatkowo szyba zamiast przepuszczać światło w dużej mierze je zatrzymuje, czyli ogólnie efekt do bani. Jestem w temacie totalnym świeżakiem, więc każda pomoc lub komentarz się przyda. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 10 Maj 2010 Share Napisano 10 Maj 2010 materiał zassany z vray-materials.de w większości przypadków się nie sprawdza tak jakby się tego chciało. przede wszystkim za duży IOR czyli załamanie refrakcji. szyba generalnie jest materiałem który przepuszcza światło w 90%, możesz spokojnie wykluczyć z cieniowania oiekty szyby i też będzie dobrze. podsumowując: 1. zmniejsz wartość IOR w materiale oraz glossines dla reflection i refraction 2. wyłącz cast shadows dla obiektów szyby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinW Napisano 10 Maj 2010 Share Napisano 10 Maj 2010 siema. dopracuj to bo fajnie może wyjść. łazienki to fajny temat. dobrze widzę, że pod prysznicem nie ma deszczownicy? pomyśl nad tym ;) kabinka jest spora. no i zaginął Ci uchwyt punktowy (kątownik?) w elemencie stałym drzwi. będę zaglądał. lubię łazienki. a materiały próbuj robić sam - więcej się nauczysz. szkło akurat do trudnych nie należy. powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmstudio Napisano 13 Maj 2010 Autor Share Napisano 13 Maj 2010 Dzieki za pomoc. Szyba jest juz ok. Czy istnieje jakiś tutek albo cos innego dzieki czemu można się dowiedzieć czegoś więcej na temat postprodukcji - bo wydaje mi się,że to nie tylko chodzi o podciąganie kolorków w phostopie, itp, a może sie mylę??? Czy istnieje jakaś instrukcja/tutorial czy cokolwiek innego, dzięki czemu można uzyskac taki efekt renderów jaki jest prezentowany na forum???oczywiście liczą sie godziny przesiedziane przed kompem, ale zawsze łatwiej z instrukjcą...... Z góry wielkie dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemekd Napisano 13 Maj 2010 Share Napisano 13 Maj 2010 znając życie - nie dostaniesz kompletnej instrucji co zrobić i kiedy znalazlłem takie coś w starszych postach http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=50879 oraz taki programik Motiva Real Camera http://www.motivacg.com/descargas_en.php nie wiem czy ktoś go używa, choć wygląda ciekawie może załóż nowy wątek z materiałami o postprodukcji i zbierze się trochę materiałów o tym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi