Gość c13 Napisano 17 Maj 2010 Napisano 17 Maj 2010 Słuchajcie. Właśnie skończułem studia i kupuję pierwszego kompa, który będzie mi potrzebny do pracy. Mam problem odnośnie dobrej i niedrogiej karty graficznej do kompa (max do 500 zł). Pracuję w Corelu, ARCu na podkładach (rastrach) map o wadze rzeczywistej 1,5 GB i chciałbym aby operacje odbywały się płynnie. Czy moglibyście mi doradzić jaka karta znajdująca się obecnie w sprzedaży np. w Komputr..... (nie róbmy reklamy) ;) byłaby warta uwagi. Zdaję sobię sprawę, że musi to być karta 1 GB ale jaka... Która ma za taką cenę najlepsze parametry. W Kompu chcą mi wcisnąć do mojego zestawu kartę firmy PNY za 850 zł (chyba najtańsza karta tej firmy przeznaczona do grafiki 2d). Chciałbym aby było na karcie wyjście, do którego za pomocą np. przejściówki można by było podłączyć dodatkowy monitor... (nie wymagam dwóch typowych wyjść na monitory)... Proszę Was o pomoc... Pozdrowienia ;)
Pussik Napisano 9 Czerwiec 2010 Napisano 9 Czerwiec 2010 (edytowane) Ja proponuję GeForce GTS250. Uważaj tylko na wersje Green Edition (energooszczędne, w tej samej cenie, z zaniżoną wydajnością). Uważam iż jest to najlepsza karta ze stajni NVIDII, dla których wydajność za wszelką cenę nie jest jedynym wyznacznikiem jakości. Dla mnie liczy się stosunek wydajności do ceny, estetyki pracy, poboru prądu. Jest to bodaj 4cia "rewizja" karty GeForce 8800 (potem zrobili 8800GT, 9800GT, GTS250). Gdyby nie ta cała CUDA, to zaproponowałbym HD4770 bądź HD5750/5770 (ma DX11, ale trochę się przepłaca za ten fakt). Osobiście mam HD4770 i szopek ciągnie z jej shaderów. Edytowane 9 Czerwiec 2010 przez Pussik
dokturpotfor Napisano 9 Czerwiec 2010 Napisano 9 Czerwiec 2010 Wal smiało w radeona HD5750, używam HD5870 od 7 miesięcy jakoś i nie ma najmniejszych problemów (3ds max, Corel, CS4 regularnie).
Rekomendowane odpowiedzi