Gość AT7 Napisano 23 Maj 2010 Napisano 23 Maj 2010 Witam witam, Projektuje strony całkowicie we flashu no i ostatnio spotkałem się z problemem aby strona ładowała się za każdym razem OD NOWA po odświeżeniu strony. Problem był nie wąski, Internet Explorer i Firefox ładowały stronke do cache'a i bez jej oczyszczenia klient nie widział aktualnej strony po modyfikacji. A dane z XMLa były cały czas zmieniane/dodawane itp więc tak nie mogło być. Przeszukałem kawał internetu i nici, żadne cudowne meta tagi również nie dawały rady. Rozwiązałem problem 2 linijkami dodatkowymi przy osadzaniu strony w htmlu przez SWFObject. Poniżej podaje rozwiązanie jakby ktoś miał podobny problem do mojego. Dodajemy linijkę: var randomNum = Math.random()*100*Math.random()*100*Math.random()*100; oraz tam gdzie standardowo jest "index.swf" zamieniamy na "index.swf?id="+randomNum <br /> var randomNum = Math.random()*100*Math.random()*100*Math.random()*100;<br /> var flashvars = {};<br /> var params = {};<br /> params.wmode = "transparent";<br /> var attributes = {};<br /> swfobject.embedSWF("index.swf?id="+randomNum, "myAlternativeContent", "850", "650", "10.0.0", false, flashvars, params, attributes);<br /> Także powodzenia, może to błachy problem ale męczyłem się z nim pare dni szukając rozwiazania...
Gość AT7 Napisano 23 Maj 2010 Napisano 23 Maj 2010 Też dobry sposób. Oczywiście proponuje takiego rozwiazania tylko i wyłącznie wtedy kiedy treść strony we flashu jest dynamiczna i ciągle zmieniana. Nie ma sensu dawać tego do statycznej strony gdzie aktualizacje jakie kolwiek są bardzo rzadko. Wtedy cache'owanie jest jak najbardziej na miejscu i nasza stronka ładuje się w sekunde.
Gość AT7 Napisano 23 Maj 2010 Napisano 23 Maj 2010 No właśnie nie, przynajmniej w moim wypadku. Dane w XMLu były aktualizowane odrazu, natomiast flash który się ładował do cache'a miał w pamięci stare dane. Także nic innego jak tylko pobrać swf od nowa. Na pewno jest nie jedno rozwiązanie tego problemu, ja żadnego innego nie znalazłem.
BizU Napisano 23 Maj 2010 Napisano 23 Maj 2010 (edytowane) problem nie dotyczy ładowania flasha tylko, ale i ładowania przez flasha danych. jak w wyżej napisanym przypadku. Ponadto co napisał AT7 i chyziryzisusipiesi, do ładowania obiektów zewnętrznych w obrębie flasha bardziej polecałbym AMFPHP lub ZENDAMF. Rozwiązanie to może wydawać się przerośnięte jak na potrzeby. (angażowany jest w to webserwis, php, i różnego rodzaju interface'y). Ale protokół AMF da nam oszczędność na transferze przy dużych plikach XML. No i oczywiście zapewni to, że wywołanie w parametrze jakiejś ścieżki do XML, zawsze zostanie pobrany aktualny plik. przydatne linki: http://www.amfphp.org/ http://framework.zend.com/download/amf Edytowane 23 Maj 2010 przez BizU
Rekomendowane odpowiedzi