Napisano 23 Maj 201014 l Witam witam, Projektuje strony całkowicie we flashu no i ostatnio spotkałem się z problemem aby strona ładowała się za każdym razem OD NOWA po odświeżeniu strony. Problem był nie wąski, Internet Explorer i Firefox ładowały stronke do cache'a i bez jej oczyszczenia klient nie widział aktualnej strony po modyfikacji. A dane z XMLa były cały czas zmieniane/dodawane itp więc tak nie mogło być. Przeszukałem kawał internetu i nici, żadne cudowne meta tagi również nie dawały rady. Rozwiązałem problem 2 linijkami dodatkowymi przy osadzaniu strony w htmlu przez SWFObject. Poniżej podaje rozwiązanie jakby ktoś miał podobny problem do mojego. Dodajemy linijkę: var randomNum = Math.random()*100*Math.random()*100*Math.random()*100; oraz tam gdzie standardowo jest "index.swf" zamieniamy na "index.swf?id="+randomNum <br /> var randomNum = Math.random()*100*Math.random()*100*Math.random()*100;<br /> var flashvars = {};<br /> var params = {};<br /> params.wmode = "transparent";<br /> var attributes = {};<br /> swfobject.embedSWF("index.swf?id="+randomNum, "myAlternativeContent", "850", "650", "10.0.0", false, flashvars, params, attributes);<br /> Także powodzenia, może to błachy problem ale męczyłem się z nim pare dni szukając rozwiazania...
Napisano 23 Maj 201014 l Też dobry sposób. Oczywiście proponuje takiego rozwiazania tylko i wyłącznie wtedy kiedy treść strony we flashu jest dynamiczna i ciągle zmieniana. Nie ma sensu dawać tego do statycznej strony gdzie aktualizacje jakie kolwiek są bardzo rzadko. Wtedy cache'owanie jest jak najbardziej na miejscu i nasza stronka ładuje się w sekunde.
Napisano 23 Maj 201014 l No właśnie nie, przynajmniej w moim wypadku. Dane w XMLu były aktualizowane odrazu, natomiast flash który się ładował do cache'a miał w pamięci stare dane. Także nic innego jak tylko pobrać swf od nowa. Na pewno jest nie jedno rozwiązanie tego problemu, ja żadnego innego nie znalazłem.
Napisano 23 Maj 201014 l problem nie dotyczy ładowania flasha tylko, ale i ładowania przez flasha danych. jak w wyżej napisanym przypadku. Ponadto co napisał AT7 i chyziryzisusipiesi, do ładowania obiektów zewnętrznych w obrębie flasha bardziej polecałbym AMFPHP lub ZENDAMF. Rozwiązanie to może wydawać się przerośnięte jak na potrzeby. (angażowany jest w to webserwis, php, i różnego rodzaju interface'y). Ale protokół AMF da nam oszczędność na transferze przy dużych plikach XML. No i oczywiście zapewni to, że wywołanie w parametrze jakiejś ścieżki do XML, zawsze zostanie pobrany aktualny plik. przydatne linki: http://www.amfphp.org/ http://framework.zend.com/download/amf Edytowane 23 Maj 201014 l przez BizU