Napisano 23 Maj 201015 l Hej witam wszystkich. W prawdzie nie jestem użytkownikiem 3d max'a, ale od czasu do czasu coś w 3d zrobię. Jeśli już zajmuję się 3d to raczej w MODO 403, zbrush i Maya. W maya stawiam dopiero pierwsze kroki. Ale do rzeczy: Mam problem z ułożeniem siatki, w taki sposób, żeby opasała przedmiot, tak jak np rozkładamy pościel. W Modo jest opcja która się nazywa "snapping to background, ale mam z nią problem bo zmienia mi ona wielkość siatki którą chcę opasać jakiś inny przedmiot. Wydaje mi się że w zbrush jest taka możliwość, ale nie bardzo wiem jak do niej dotrzeć. Z gory dziękuję za pomoc Pozdrawiam Mikołaj Edytowane 23 Maj 201015 l przez mgoras
Napisano 23 Maj 201015 l jeżeli dobrze zrozumieałem, to chcesz siatkę jednego przedmiotu, dopasować do drugiego? przedmiot A układasz na jednej warstwie, przedmiot B na drugiej. Potem snaping -> constrain to background. I teraz jak będziesz robił Transfore to powinno dopasować siatkę jednego rpzedmiotu do tego który jest backgrundem. Najlepiej popróbować na prostych obiektach i zobaczyć jak to działa. powodzenia,
Napisano 23 Maj 201015 l Tak tak, ale żeby siatka ktorą chcę doposować mie zmieniała rozmiaru, bo przy move tool i push, niestety sitka którą mam dopasować zmienia rozmiar. Jest to o tyle klopotliwe, bo mam zdeformowany przedmiot i na niego muszę nałożyć etykietę i chciałbym żeby wymiary tej etykiety znacznie się zmeiniły.
Napisano 23 Maj 201015 l To nie używaj Push, tylko Transform - "W". po co push? Eykieta jest modelem? nie lepiej ja zrobić na teksturze?