Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam problem jestem poczontkujacym bawie sie 3 tygodnie we 3ds max 6 i nie wiem jak sie miesz textury !? czy ma ktos moze prosty turtial z taka podpowiedzia ? paczalem na tej stronie ale nie ma wiendz nie wiem co zrobic

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Czyli rozumiem, że jakieś tam podstawy w tworzeniu materiałów masz...

- jeżeli chcesz zmieszać dwie mapy (np pliki graficzne, czy mapy proceduralne), to w odpowiedni slot (np. diffuse) wkładasz mapę mix, która ma miesce na 3 mapy. 1 i 2 są mieszane za pomocą maski w 3.

- jeżeli chcesz wymieszać gotowe materiały, skorzystaj z materiału blend. Zasada ta sama, tyle że działasz na materiałach. 1 i 2 mieszasz za pomocą maski w trzecim.

Powodzenia

Napisano
  • Autor

Ta dzienki ci bardzo pomogles mi a teraz mam 2 inne problemy

1.Jak sie zapisuje np na plik jpg,bmp,gif czy inne pliki

2Robie sobie Shape(kukle):-) i robie sobie szklana kule i ladnie idze mi dobrze nakladam texture na kulke a nie widac tej textury widac tylko przezroczystosc ! nie wiem jak sparwidzic zeby byla widoczna ta textura

Napisano

moze szkopół w otoczeniu

może tekstura odbija się tylko na ciemnym tle

a może twoja kula potrzebuje modyfikatora: UVW Map (który znajdziesz w zakładce Modify, w rozwijanym menu

a może musisz zmienic przejżystość z 100% na 78%

a może my wszyscy nie istniejemy i to tylko sen szaleńca w którym nie ma miejsca na szklane kule z teksturami

Napisano

albo w zakladce rendering (F10 lub przycisk: ten czajniczek z okienkiem w lewym gornym rogu) w render output kliknij na \"files\" i wybierasz typ pliku i nazwe a potem renderujesz (najlepsze do renderingu animacji)

Napisano
  • Autor
napisał król kier

a może my wszyscy nie istniejemy i to tylko sen szaleńca w którym nie ma miejsca na szklane kule z teksturami

a morze to bylo troche bezsensu :/ pytalem sie o to a ty mi mowisz ze texturowanie przezroczystej kuli to bezsens lazilo mi o szklana kulke! ale z gory dzienki wam za odpowiedz :]