Napisano 9 Maj 200420 l Mam problem jestem poczontkujacym bawie sie 3 tygodnie we 3ds max 6 i nie wiem jak sie miesz textury !? czy ma ktos moze prosty turtial z taka podpowiedzia ? paczalem na tej stronie ale nie ma wiendz nie wiem co zrobic
Napisano 9 Maj 200420 l Czyli rozumiem, że jakieś tam podstawy w tworzeniu materiałów masz... - jeżeli chcesz zmieszać dwie mapy (np pliki graficzne, czy mapy proceduralne), to w odpowiedni slot (np. diffuse) wkładasz mapę mix, która ma miesce na 3 mapy. 1 i 2 są mieszane za pomocą maski w 3. - jeżeli chcesz wymieszać gotowe materiały, skorzystaj z materiału blend. Zasada ta sama, tyle że działasz na materiałach. 1 i 2 mieszasz za pomocą maski w trzecim. Powodzenia
Napisano 9 Maj 200420 l Autor Ta dzienki ci bardzo pomogles mi a teraz mam 2 inne problemy 1.Jak sie zapisuje np na plik jpg,bmp,gif czy inne pliki 2Robie sobie Shape(kukle):-) i robie sobie szklana kule i ladnie idze mi dobrze nakladam texture na kulke a nie widac tej textury widac tylko przezroczystosc ! nie wiem jak sparwidzic zeby byla widoczna ta textura
Napisano 10 Maj 200420 l moze szkopół w otoczeniu może tekstura odbija się tylko na ciemnym tle a może twoja kula potrzebuje modyfikatora: UVW Map (który znajdziesz w zakładce Modify, w rozwijanym menu a może musisz zmienic przejżystość z 100% na 78% a może my wszyscy nie istniejemy i to tylko sen szaleńca w którym nie ma miejsca na szklane kule z teksturami
Napisano 10 Maj 200420 l jak chcesz miec jpg,bmp czy cos tam to wyrenderuj scenke i w górnym lewym jest ikona z dyskietką jak tam klikniesz to zapiszesz scenke jako ........
Napisano 10 Maj 200420 l albo w zakladce rendering (F10 lub przycisk: ten czajniczek z okienkiem w lewym gornym rogu) w render output kliknij na \"files\" i wybierasz typ pliku i nazwe a potem renderujesz (najlepsze do renderingu animacji)
Napisano 10 Maj 200420 l Autor napisał król kier a może my wszyscy nie istniejemy i to tylko sen szaleńca w którym nie ma miejsca na szklane kule z teksturami a morze to bylo troche bezsensu :/ pytalem sie o to a ty mi mowisz ze texturowanie przezroczystej kuli to bezsens lazilo mi o szklana kulke! ale z gory dzienki wam za odpowiedz :]