Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Elo.

Nie jestem pewien czy w dobrym miejscu się pytam, ale chciałbym spróbować trackingu i nie wiem jaki soft jest do tego najlepszy. Myślałem o Icariusie. Jakie macie z nim doświadczenia? Dobry jest czy lepiej rozejrzeć się za innym? I czy Icarius nie jest tylko na maca?

Z góry dzieki:)

• Odpowiedzi 17
  • Wyświetleń 2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

jak pisałem wcześniej dopiero się za to zabieram więc nie zabardzo to ogarniam:P Czym się różni tracking od matchmovingu? A chciałbym np nakrecic filmik kamera a potem na niego nałożyć obraz zrobiony w maxie tak aby wklejal sie film. Żeby na nakreconym biurku stał jakis objekt wykreowany w maxie. Jaki do tego najlepiej wybrac program?

Napisano

Bojou, PFtrack i co tam jeszcze bylo... Syntheyes, mialem okazje patrzec na demo kazdego z nich i wszystko na pierwszy rzut oka bardzo podobne. Z pewnoscia czym to sie tam rozni, ale wg mnie kazdy z nich powinien wystarczyc do tego co potrzebujesz.

Napisano

ok sciagnelem boujou i pftrack triale i w pierwszym wywala blad przy otwarciu o licencji, a w drugim pftrack ple nie chce robic nowych projektów... Tez miałeś takie problemy?

Napisano

z doswiadczenia, Bojou najbardziej prosty w obsludze, ale PFTrack najlepiej sobie radzi z trudnym materialem video, Icarus jest zblizony ale duzo trudniej jest go wysterowac, zwlaszcza jak chcesz miec ciagle sciezki

Napisano

PFTrack dużo lepiej niż Boujou radzi sobie z mBlurem, ale jest to trochę złudne, bo później solvy w tych mscach nie do końca siedzą. Świetny jest też track 3d w Nuke'u - IMHO śmiem zaryzykować stwierdzenie, że lepszy niż w Boujou.

Napisano

Do trudniejszych rzeczy polecalbym PFtracka. Np takie trackowanko green screena z max 4 trackerami widocznymi w motionblurze cały czas zasłanianymi przez postacie na pierwszym planie, mniam. Jako tako sobie poradził choć nie obyło się bez ręcznej roboty. Boujou robił jakieś punkty z kosmosu.

Nuke-owy track faktycznie jest całkiem spoko i też wg mnie skuteczniejszy od boujou ale nie kojarzę czy już można exportować kamerę do innych softów. Zdaje się że w wersjii 6.02 jeszcze tego nie było.

Napisano
Do trudniejszych rzeczy polecalbym PFtracka. Np takie trackowanko green screena z max 4 trackerami widocznymi w motionblurze cały czas zasłanianymi przez postacie na pierwszym planie, mniam. Jako tako sobie poradził choć nie obyło się bez ręcznej roboty. Boujou robił jakieś punkty z kosmosu.

Nuke-owy track faktycznie jest całkiem spoko i też wg mnie skuteczniejszy od boujou ale nie kojarzę czy już można exportować kamerę do innych softów. Zdaje się że w wersjii 6.02 jeszcze tego nie było.

Zawsze można było, bo to zwykłe kanały we kamerze są, które Nuke eksportuje we wspólnym formacie z Maya i Houdinim. To są zwykłe kolumny liczb (+ nowy Nuke będzie miał eksport fbx).

Z ostrych zabawek polecić warto 3d equalizera.

Napisano

Jak wypada w porównaniu z ww. zabawkami? Zassałem PLE - jak bd mial chwilke to na pewno potestuje. Btw. 5MB za 9990$! :o

Napisano

Wielkie dzięki, działa:D

PS. ŚcieŻka ;]

Napisano
Jak wypada w porównaniu z ww. zabawkami? Zassałem PLE - jak bd mial chwilke to na pewno potestuje. Btw. 5MB za 9990$! :o

Mistrzem świata w tej konkurencji jest Scratch, 3.5MB za 50.000 Euro ;)

Napisano
PS. ŚcieŻka ;]

nie moge napisac ścieżka, bo to bedzie polska ścieżka i jeszcze jakis blad wywali ;)

Napisano
Mistrzem świata w tej konkurencji jest Scratch, 3.5MB za 50.000 Euro ;)

To jest ten soft Assimilate do DI? Jeśli ta, to gruuuboooo :)

Napisano
nie moge napisac ścieżka, bo to bedzie polska ścieżka i jeszcze jakis blad wywali ;)

;] No i wykrakałeś. Wywala błąd podczas pracy 'auto track' i 'solve camera'. Dochodzi do końca procesu i wywala błąd i proces trawa do tej wlasnie klatki a po niej nie widac zadnych '+' z auto tracka. Ale dzieje sie tylko tak na niektorych filmikach:P

PS. Trochę z innej beczki. Nie będę zakładał nowego tematu jeżeli tutaj tylu fachowców tutaj zagląda:D Dlaczego nie wyświetla mi textur na objekcie w viewprocie, po kliknięciu na niebieski box w material editor? Tylko objekt sie beradziej baly robi. Używam maxa 2009 , a w maxie 9 dzialalo...

Napisano

Nie ten dział Zią :)