Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Ostatnio wpadł mi w ręce katalog z projektami domów jednorodzinnych pełny wizualizacji. Postanowiłem sprawdzić czy byłbym w stanie ugryźć taką prackę. Tym samym zabrałem się za mój pierwszy exterior. Wzorowany na jednym z projektów we wcześniej wspomnianej gazecie więc prosiłbym o przymknięcie oka na ew. architektoniczny kicz :D Powoli zbliżam się do końca i chciałem zasięgnąć rady co dodać/poprawić/wywalić etc.? Gwoli ścisłości (z resztą to pewnie łatwe do wyłapania) drzewko - gotowiec.

finalna.jpg

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 2,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Architektonicznie to nie taki znowu kicz, poza barierkami i paroma detalami. Zwykły dom po prostu. Wizualka za to czerstwa i nieciekawa wyszła.

Kamera za wysoko, albo dom nie w skali. Światło takie sobie, szare cienie. Okna wyglądają na źle osadzone, jedne zlicowane ze ścianą, inne cofnięte. Odbicie w oknach i materiał szyb słabe. Brak parapetów. Dziwny podjazd do garażu i wejście do domu po trawie. Balkon wygląda na zbyt cienki. Brak obróbki blacharskiej komina. Za płotem jakaś łąka-nieużytek, nie poprawia atrakcyjności domu i wizki. Przy podjeździe niefajne te lampki są. Barierki blee. Stolarka w dziwnym kolorze, dałbym drewniane albo białe. Przydałyby się deski okapowe. Ogrodzenie nie pasuje zupełnie do domu.

poza tym ok., wyjdzie z tego ładny obrazek jak dopracujesz

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dzięki za sporo konkretów do poprawek - jedno drobne pytanie co do światła. Co konkretnie poprawić? Moim zamierzeniem był słoneczny dzień i dosyć ostre, ciemne cienie.

Napisano
  • Autor

Światło to Vray sun. A i jeszcze jedno o co chodzi z blacharską obróbką komina ? Z wiadomościami na temat realiów budowlanych u mnie bieda i właśnie tego typu uwagi są dla mnie najcenniejsze bo klejąc domek "na wyobraźnię" mogę robić sporo rzucających się innym w oczy budowlanych pomyłek.

Napisano

komin.jpg

przy sun+sky kolory światła i GI regulujesz kątem nachylenia sun'a, parametrami turbidity w sku i sun oraz white balance'em w vray phisical cam. Lepiej wyglądają wizki jak w cieniu odcienie są wpadające w błękit, chłodne kolory.

Napisano
  • Autor

Drobny up - przede wszystkim korekta światła (jak się okazało świeciłem samym Sunem bez Sky i to było źródło żółto-szarej atmosfery w 1 renderze). Pozostało dorobić tylko pasujące barierki na tarasie i scenkę chyba uznam za skończoną.

test3fz.jpg