Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

To mój pierwszy test tego typu i oczywiście nie obyło się bez problemów, jednak jak zawsze podczas testowania czegoś się nauczyłem. Filmik nagrany moim poczciwym aparatem Sony dsc-h2 dlatego wielkość jaką można oglądać to 640pix. Podziękowania dla brata i jego suzuki :D. Ujęcie nie jest przemyślane ponieważ to był kompletny spontan. Zrobiłem na koniec 4 fotki ale już nie mam siły na tego video studio o czym piszę poniżej:).

Programy jakich użyłem:

1. 3ds max + Vray

2. Composit

3. Videomach

4. GIMP

5. Video studio corela

Problemy jakie mnie spotkały były na końcu przy zapisie wszystkiego. Klatki połączyłem w videomach'u co nie jest problemem bo program jest szybki i intuicyjny. Problem pojawił się w Video studio corela, który posiadam. Pierwszy raz coś w nim robiłem i to była czysta abstrakcja. Jednak udało mi się połączyć wszystkie odgłosy (nagrałem 3 filmiki z bratem na motorze, żeby otrzymać różne głosy potrzebne do obu z dodawanych motorów). Załamał mnie zapis corela gdzie na koniec nie mogłem przestawić opcji i zapis jedynie do mpg i przeskoki jakie wygenerował przy zapisie. Jeżeli ktoś używa innych ciekawych programów (pomijając AE który jest chwilowo za drogi, to chętnie coś przetestuję).

Mam nadzieję w niedługim czasie zrobić więcej takich testów i pewnie kolejne będę się starał robić z kamerą w ruchu.

Dołączam obrazy miksem 4 fotek które przerobiłem i chciałem dodać do filmu i kilkoma klatkami wyrenderowanymi przed zamianmi w composit.

Link do filmiku: http://vimeo.com/12259069

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 4
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

mi się bardzo podoba :) Fajnie wyszło.

Jeśli miałbym się czepiać to:

-odbicia na motocyklach - ciut za małe i to je troszkę gubi,

-nie zauważyłem kiedy niebieski motocykl przejechał przez tą "lukę" z tyłu pomiędzy samochodem a krańcem kadru (jakbyś zapomniał tam o masce),

- motocykle przejeżdżając przez cienie drzew nie wydają się być zacienione - prosty zabieg a myślę że fajnie by wyglądał,

- odgłos rzędówki do vfr'a ;)

Ale to tylko takie moje trelemorele, ogólnie moje odczucie bardzo pozytywne, efekt bardzo zadowalający. Keep up!

Do mojej wypowiedzi proszę z dystansem bo laik ze mnie :)

Napisano

Hubi - niebieski motor tam jest i w dodatku jedzie za autam:D musiałem tam trochę klatek wymazać, żeby nie było go widać i dodatkowo prawie się pokrył z czerwonym. Dlatego takie wrażenie ale co najważniejsze to on jedzie za autem.

- z cieniami drzew dobrze zauważyłeś, chciałem dorenderować specjalną maskę do tego jednak odpuściłem bo mnie vray nico zirytował problemami masek z cieniami. Przy kolejnych próbach będę pewnie dogrywał coraz bardziej takie detale ale nie mogłem bez końca poprawiać widząc co się dzieje w video studio:D

- odłosy z motoru brata (na początku w tle słychać jeden głośny motor w tle na drodze jechał ale jakoś nie złapałem gościa żeby użyczył :p

pozdro