Napisano 3 Czerwiec 201014 l Witam To mój pierwszy test tego typu i oczywiście nie obyło się bez problemów, jednak jak zawsze podczas testowania czegoś się nauczyłem. Filmik nagrany moim poczciwym aparatem Sony dsc-h2 dlatego wielkość jaką można oglądać to 640pix. Podziękowania dla brata i jego suzuki :D. Ujęcie nie jest przemyślane ponieważ to był kompletny spontan. Zrobiłem na koniec 4 fotki ale już nie mam siły na tego video studio o czym piszę poniżej:). Programy jakich użyłem: 1. 3ds max + Vray 2. Composit 3. Videomach 4. GIMP 5. Video studio corela Problemy jakie mnie spotkały były na końcu przy zapisie wszystkiego. Klatki połączyłem w videomach'u co nie jest problemem bo program jest szybki i intuicyjny. Problem pojawił się w Video studio corela, który posiadam. Pierwszy raz coś w nim robiłem i to była czysta abstrakcja. Jednak udało mi się połączyć wszystkie odgłosy (nagrałem 3 filmiki z bratem na motorze, żeby otrzymać różne głosy potrzebne do obu z dodawanych motorów). Załamał mnie zapis corela gdzie na koniec nie mogłem przestawić opcji i zapis jedynie do mpg i przeskoki jakie wygenerował przy zapisie. Jeżeli ktoś używa innych ciekawych programów (pomijając AE który jest chwilowo za drogi, to chętnie coś przetestuję). Mam nadzieję w niedługim czasie zrobić więcej takich testów i pewnie kolejne będę się starał robić z kamerą w ruchu. Dołączam obrazy miksem 4 fotek które przerobiłem i chciałem dodać do filmu i kilkoma klatkami wyrenderowanymi przed zamianmi w composit. Link do filmiku: http://vimeo.com/12259069 Pozdrawiam
Napisano 3 Czerwiec 201014 l mi się bardzo podoba :) Fajnie wyszło. Jeśli miałbym się czepiać to: -odbicia na motocyklach - ciut za małe i to je troszkę gubi, -nie zauważyłem kiedy niebieski motocykl przejechał przez tą "lukę" z tyłu pomiędzy samochodem a krańcem kadru (jakbyś zapomniał tam o masce), - motocykle przejeżdżając przez cienie drzew nie wydają się być zacienione - prosty zabieg a myślę że fajnie by wyglądał, - odgłos rzędówki do vfr'a ;) Ale to tylko takie moje trelemorele, ogólnie moje odczucie bardzo pozytywne, efekt bardzo zadowalający. Keep up! Do mojej wypowiedzi proszę z dystansem bo laik ze mnie :)
Napisano 3 Czerwiec 201014 l Autor Hubi - niebieski motor tam jest i w dodatku jedzie za autam:D musiałem tam trochę klatek wymazać, żeby nie było go widać i dodatkowo prawie się pokrył z czerwonym. Dlatego takie wrażenie ale co najważniejsze to on jedzie za autem. - z cieniami drzew dobrze zauważyłeś, chciałem dorenderować specjalną maskę do tego jednak odpuściłem bo mnie vray nico zirytował problemami masek z cieniami. Przy kolejnych próbach będę pewnie dogrywał coraz bardziej takie detale ale nie mogłem bez końca poprawiać widząc co się dzieje w video studio:D - odłosy z motoru brata (na początku w tle słychać jeden głośny motor w tle na drodze jechał ale jakoś nie złapałem gościa żeby użyczył :p pozdro
Napisano 30 Czerwiec 201014 l sorry ze w twoim temacie ale.. mozesz mi powiedziec w jaki sposob dodales animacje 3ds max do filmiku? ogolnie praca super gratulacje
Napisano 1 Lipiec 201014 l praca jest dobra ale wymaga jeszcze duzo pracy... dodaj ludzi na motocyklach, bo raczej same nie jezdzą