KaeLOCe Napisano 12 Czerwiec 2010 Share Napisano 12 Czerwiec 2010 (edytowane) Witam, bardzo prosze o pomoc. Dzieje sie rzecz dziwna, mianowicie nie dziala mi soft selection (3ds maX) po wlaczeniu tej funkcji i probie podniesienia jakichkolwiek sub-obiektow. Wracam do tutoriali dla poczatkujacych i robie dokladnie to samo, a a efekt jest taki jakbym poprostu podnosil jakis sub-obiekt. Robie np. tak Shapes->Plane 10x10 segemntow->Edit Poly/Convert to edit poly -> Softselection -> use soft selection -> zanzaczam kilka vertexow -> W -> "dupa" :/ Edytowane 12 Czerwiec 2010 przez KaeLOCe 3ds max 2010, soft selection Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość kakaku Napisano 12 Czerwiec 2010 Share Napisano 12 Czerwiec 2010 ja robie tak zaznaczam soft selection, zaznaczam kilka/jeden vertex i zaczyna mi 'kolorowac' objekt a potem ustawiam jak ma byc i wtedy narzedziem move itp przemieszczam te vertexy, sprobij albo pokaz screena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaeLOCe Napisano 12 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 12 Czerwiec 2010 kurcze wlasnie bylem w trakcie robienia screenow chcialem pokazac ze jak jednostki np. falloff zwieksze na maksa to bedzie ten sam efekt ale jak zwiekszylem 15 krotnie to kolorki zaczely sie delikatnie zmieniac. Czyli chodzilo o rzad wielkosci :/ A czym sa te wartosci wpisywane w falloff itd ? Jesli pracuje w cm to sa to cm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XaoC Napisano 12 Czerwiec 2010 Share Napisano 12 Czerwiec 2010 falloff to jakby rozmiar dzialania pomiedzy tymi vertexami gdzie wektor przesuniecia jest na maxa ( Jak dzialasz w cm to znaczy ze masz rozdzialk metryczna (centymentryczna) EDIT: to z "nie dziala" ci falloff to pwni dlatego ze dzialasz na ogromnym obiekcie, a dfault falloff jst ustawiony na 20. Czyli jak masz plane 10000cm to falloff zbiera tylko te vrtexy odlegle od selekcji o 20cm. Czyli jak twoj plane ma 10x10 to nie ma szans by cos zlapal na falloff 20 (cm) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi