Napisano 20 Czerwiec 201014 l Zapewne ten temat był poruszany wiele razy odnośnie vray'a, mam problem i nie znalazłam go tutaj na forum, aby rozwiązać tą łamigłówkę. I zwracam się do Was z prośbą, jeśli moglibyście pomóc mi go rozwiązać. Zakupiłam tydzień temu wersje studencką Studio Max 2011 i licencę do Vraya. Zainstalowałam Studio Maxa, i zgodnie z instrukcją Vraya. Myślę, że jest dobrze zainstalowany, w zakładce render setup>assign renderer jest dodany, są przyciski odnośnie Vraya, VraySun itp. Jednak gdy chciałabym wyrenderować jakiś gotowy chociażby model, wyskakuje błąd (odnośnie licencji) i posiadam ciągle czarny obraz albo renderować nie chce w ogóle. Jak wejdę na localhost:30304 w tabeli Total,Engaged, Free są jakieś procenty z nazwami takimi: totrender, totgui, totnet, totdr nie wiem czy to tak ma być? Pierwszy raz się z tym spotykam. W sekrecie, przed zakupem spróbowałam zainstalować wersje vraya z crakiem, wszystko działało i widziałam różnicę, jak renderował, jakie okienko było do renderowania, a jak jest teraz. Jednak pragnęłam by to było legalnie, kupiłam licencje i odinstalowałam craka. W zakładce render setup posiadam tylko Vray::Authorization, i pod nim taką informację : Could not obtain a license (-98) w wersji nielegalnej posiadałam inne zakładki, było ich więcej, logo vraya, a tu tylko to. Co jakiś czas wyskakuje komunikat w trakcie uruchomienia Studio Maxa, że nie posiadam aktywowanych VraSky, VraySun i czy chcę je aktywować to jak klikam ok, nic się takiego nie dzieje. Pracuję na jednym komputerze. Uznałam, że to też ważna informacja, bardzo proszę o pomoc.. Edytowane 20 Czerwiec 201014 l przez Margie21
Napisano 20 Czerwiec 201014 l zwroc sie najlepiej do helpdesku Chaosow, calkiem szybko odpisuja, a napewno pomoga.
Napisano 20 Czerwiec 201014 l chyba po prostu nie włączyłeś serwera licencji... co trzeba właśnie zrobić w odróżnieniu od krakowanej wersji to co pisałeś odnośnie totrender, totgui, totnet, totdr to sa wskaźniki ile jest w urzyci jakich rodzajów licencji z danego klucza i ile masz jeszcze wolnych np. totrender - to wszystkich renderujących totgui to ile interfejsów odpalonych (tak w uproszczeniu ;) )
Napisano 20 Czerwiec 201014 l Autor W momencie jak włączam serwer licencji wyskakuje mi takie coś: "Can not start VRLService application due to another instance running" ręce mi opadają... :(
Napisano 20 Czerwiec 201014 l z tego komunikatu wynika, że zostało coś ze starego nielegalnego vraya. odinstaluj wszystkie vraye, wywal wszystkie pliki ini, configy etc. i zainstaluj ponownie legalną wersje. jak to nie pomoże, to wal do helpdeska chaosów: http://www.chaosgroup.com/en/2/support.html
Napisano 20 Czerwiec 201014 l W momencie jak włączam serwer licencji wyskakuje mi takie coś: "Can not start VRLService application due to another instance running" ręce mi opadają... :( Tak samo wyświetla się, kiedy działa serwer licencji, a nie ma widocznej ikonki, pomaga wtedy CTR+ALT+DEL i wyłączenie wszystkiego co ma w nazwie vrl/vray. A aktywowałaś klucz przez mejla? Jak napisane jest w instrukcji? jakiś link? Bardzo prosiłabym.. http://www.chaosgroup.com/ Edytowane 20 Czerwiec 201014 l przez aduko
Napisano 21 Czerwiec 201014 l Autor Nareszcie działa!!! Wkurzyłam się.. namieszałam w rejestrze i trochę system zaczął szwankować ;/ I dobrze się stało, zainstalowałam od początku Vistę, 3DS Max, i o dziwo bez problemowo Vray. Tak się cieszę, że dziurę w suficie zrobiłam hehe żartuję :)) cieszy fakt, że działa po tylu dniach głowienia się ;/ Tak sobie myślę, że największy tutaj błąd było zainstalowanie craka, nawet po odinstalowaniu za pomocą programu, który czyścił dokładnie zainstalowany program, nawet ślady, które zostawiał w rejestrze, nic nie dało. Temat można zamknąć. Na przyszłość to instalować legalnie, żeby nie mieć później problemów :) Pozdrawiam i dziękuję za wszelką pomoc!! :)) Edytowane 22 Czerwiec 201014 l przez Margie21