Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Animuję sobie scenkę. Wiele z obiektów będzie raz się pojawiało, potem znikało i tak w kółko. Próbowałem przez Object Properties > Rendering Control > Visibility. Dla wartości 0 rzeczywiście są niewidoczne, ale przy zmianie na najniższą przyjmowaną w tym poly (0,05) objekty są już widoczne w pełni. Przy wartości 1 objekt renderuje się tak samo jak przy każdej innej, prócz 0. A chciałbym by moje obiekty nie znikały z klatki na klatkę, ale stopniowo robiły się mniej widoczne.

Wiem, że mogę to załatwić przez materiały (transparency). Jednak wiele objektów będzie miało ten sam materiał, ale będzie znikało w różnych klatkach. Dlatego boję się, że przez materiały się pogubię kompletnie.

Z góry dziękuję za pomoc:)

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 779
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

renderujesz przypadkiem w mental rayu ? ja sie przyznam ze w mentalu sie na to natknolem, ale mialem mozliwosc transparency na materialach.

Napisano
  • Autor
renderujesz przypadkiem w mental rayu ? ja sie przyznam ze w mentalu sie na to natknolem, ale mialem mozliwosc transparency na materialach.

Tak, jest to mental:/ W pewien sposób jestem "zmuszony" do mr właśnie, bo używam plugina, który działa tylko pod nim.

Rozumiem, że inaczej niż przez materiały tego nie zrobię?:/

Napisano

jas ie przyznam ze mialem 2 lub 3 obiekty do animowania, wiec nawet nie wglebialem sie w problem, mozliwe ze jest jakies rozwiazanie.

Z animowaniem materialow moze ci pomoc to ze mozna wlaczyc zeby keyframes od materialow pojawialy sie na timeline (chyba prawy przycisk na nim, i w filtrach)

Napisano
  • Autor

Objektów mam ponad 80 obecnie, będzie ich docelowo podejrzewam około 120-140. Jedak materiałow tylko koło 30. Keyframes na timeline od materiałów zawsze się pokazywały. Jednak chodzi o to, że przy 120 obiektach, gdzie 30 z nich ma ten sam materiał, a każdy obiekt znika w innej klatce.... No pogubić się bardzo łatwo. To tak jak iść w bagno wiedząc jak grząskie ono jest.

Także PLS, jak ktoś wie jak to ominąć, proszę o pomoc. Mental Ray