Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Postanowiłem sobie zrobić jakiś karabin typu gatlinga (wielolufowy obrotowy). Chciałbym do niego dodać wypadające łuski i tu napotkałem problem. Użyłem particles emitowanych z prostokątu i nadałem im wygląd wcześniej wymodelowanego obiektu (łuski). I problem polega na tym, że podczas obrotu karabinu emitowane łuski nie obracają się tak jak płaszczyzna emitera(jest on sparentowany z karabinem).. Próbowałem używać obrotów przy pomocy IPO na pierwowzorze ale wtedy łuski obracają się po jakimś czasie swojego życia w zależności od krzywej, a nie na starcie. Jak można zrobić by od początku były skierowane w odpowiednią stronę?

I drugie pytanie czy by je wyrenderować muszą być w tej samej warstwie co kamera? Bo jak są w różnych (wszystkie warstwy aktywne) to się wszystko renderuje oprócz nich (w sensie particles o wyglądzie objcet).

P.S nie zwracajcie uwagi na wygląd, wszystko w formie prób póki co;)

Z góry dzięki za pomoc i podpowiedzi.

• Odpowiedzi 1
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Spróbuj coś takiego:

przy zaznaczonym emiterze (pod F7) w particle buttons->phisics->rotation zaznacz "dynamic" i z rozwijanej listy wybierz "normal" (pewnie będziesz musiał poobracać w "Edit mode" oryginalny obiekt łuski)

Powinno pomóc.