Napisano 27 Czerwiec 201014 l Witam. Mam takie pytanko. Podczas wczytywania sceny pojawia się komunikat Missing external files, który znaczy oczywiście, ze brakuje czegoś w scenie - w moim przypadku chodzi o bitmapy - texturki. Problem w tym, że w scenie brakuje textur, które nie są w ogóle w niej użyte - pochodzą ze scenki bazowej, na której zacząłem pracować i usunąłem już obiekty pokryte tą texturą. Zostawiłem tylko oświetlenie i studio po to żeby za każdym razem nie zaczynać od zera. Proszę o podpowiedź w jaki sposób odświeżyć wszystko i wczytać tylko te bitmapy, które są używane, a nie te co były na obiektach usuniętych. Za każdym uruchomieniem scenki max pyta o nie tak jakby były mu do czegoś potrzebne. Czy do tego służy służy MaxScript: FreeSceneBitmaps() Jeśli tak to chyba n ie umiem tego zastosować bo wciąż pyta.
Napisano 27 Czerwiec 201014 l usunąłeś obiekty - ale jak przypuszczam pewnie materiałów już nie? Jeśli tak, to usuń materiały które były wcześniej przypisane do obiektów i powinno zniknąć Twe utrapienie :)
Napisano 27 Czerwiec 201014 l Autor Dzięki za szybką odpowiedź. Chyba trzeba w material editor wejść w utilities i wybrać "condense material editor slots" - i wtedy zostają tylko materiały ze sceny, a to chyba rozwiązuje problem. Jeśłi się mylę to proszę o poprawkę. Czasem trzeba spytać o niektóre rzeczy, żeby ktoś naprowadził. Pozdrawiam.