Napisano 15 Lipiec 201014 l Mam tak sytuacje na scenie głownej w pierwszej klatce mam movieClip przycisku btn_mc a w nim w warstwie1 movieClip o nazwie hitArea_mc, w warstwie2 grafike przycisku. w movieClipe btn_mc utworzona jest klasyczna animacja z flagami 'Over' i 'Out' majaca sekwencje wysuwania i wsuwania przycisku.Gdzie w zaleznosci od tego czy najade kursorem myszki na btn_mc zalaczami sie animacja wysuwania 'Over' i wsuwania 'Out' btn_mc. Cos podobnego jak w tym tutrialu. z ta roznica ze zamiast animacji zniany alfa ktora jest pokazana w tutorialu, mam animacje zniany polozenia btn_mc. Obiekty hitArea_mc i grafika przysisku znajduja sie w btn_mc i maja taki sam kształt i pokrywaja sie wzajemnie tak ze mam aktywny obszar cały czas na przycisku. Moj kod zamieszczony na pierwszej klatce sceny glownej tam gdzie znajduje sie btn_mc jest taki: btn_mc.buttonMode=true; btn_mc.hitArea=btn_mc.hitArea_mc; btn_mc.addEventListener(MouseEvent.MOUSE_OVER, btnOver); btn_mc.addEventListener(MouseEvent.MOUSE_OUT, btnOut); btn_mc.addEventListener(MouseEvent.CLICK, btnClik); function btnOver(event:MouseEvent):void{ event.currentTarget.gotoAndPlay('btnOver'); } function btnOut(event:MouseEvent):void{ event.currentTarget.gotoAndPlay('btnOut'); } function btnClik(event:MouseEvent):void{ event.currentTarget.gotoAndPlay('btnOut'); gotoAndStop(2); } blad moj jest taki: najezdzam myszka na przycisk, zaczyna sie wysuwac, zjezdzam pod czas kiedy movieclip sie odtwarza (przycisk wysuwa) i zostaje wykonana akcja onRollOut, gdzie masz przeskok do czesci gdzie przycik jest juz caly wysuniety i zaczyna sie chowac, znowu na niego najezdzam i jest przeskok jak jest schowany i sie wysuwa itd... szukajac odp na ten blad znalazlem cos takiego: btn_1 - pole przycisku mc_1 - klip z animacja przycisku var over_or_out:int; btn_1.addEventListener(MouseEvent.CLICK, btnclick); btn_1.addEventListener(MouseEvent.MOUSE_OUT, btnout); btn_1.addEventListener(MouseEvent.MOUSE_OVER, btnover); this.addEventListener(Event.ENTER_FRAME, onEnterFrames); function btnout(event:MouseEvent):void { over_or_out = 0; } function btnover(event:MouseEvent):void { over_or_out = 1; } function onEnterFrames(event:Event) { if ((mc_1.currentFrame != mc_1.totalFrames) || (mc_1.currentFrame != 0)) { if (over_or_out == 1 ) { mc_1.nextFrame(); } if (over_or_out == 0 ) { mc_1.prevFrame(); } } } function btnclick(event:MouseEvent):void{ ..... } Problem jest taki ze nie za dobrze smigam jeszcze w AS3 i nie rozumie do konca kodu. Czym w kodzie ktory znalazlem jest btn_1 i mc_1 i jak to odniesc do mojego kodu zeby sie nie pojawial moj blad w animacji? P.S. Poczatki bywaja trudne
Napisano 15 Lipiec 201014 l jesli to tylko zmiana położenia to zrób to na tweenach a nie na animacji klatkowej ;) http://www.kirupa.com/developer/actionscript/tween.htm
Napisano 15 Lipiec 201014 l uzywam as3 a w dodatku jestem poczatkujacy:( a w dodatku to moje menu ma ksztalt koła i pod roznymi kątami wysuwaja sie buttony
Napisano 15 Lipiec 201014 l sorry http://www.zedia.net/actionscript-3-tweens-tutorial/ tweeny mają tą zaletę że lecą od danej wartości do podanej, czyli jak jest w połowie wysunięty to ci zacznie od tej połowy i poleci w drugą