Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Mam do postawienia kolejne pytanie. Chodzi tu o renderowanie warstwami. Powiedzcie, czy da się scenkę, jakąkolwiek, wyrenderować osobno, w osobnych warstwach, a potem poskładać w jakimś programie do post proc.?

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź?

Btw, po wielu miesiącach poszukiwań, udało mi się poskładać kilka ( mianowicie 3) sposobów na stworzenie dość dobrej trawy w maksie. Tutka postaram zamieścić jak najszybciej ( czekam na nowym komp.)

Pozdro

Avik

• Odpowiedzi 3
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

Oczywiście, że się da. Tylko nie mam pojęcia o co konkretnie pytasz. To tak jakbyś zadał pytanie: czy w samochodzie da się pomalować karoserię na różne kolory osobno?

Z reguły warstwy kompozycyjne ustala się względem tego co chce się osiągnąć. Jaki efekt jest ważny, co przedstawia render. I tak passy dla packshotowego ujęcia obracanej komórki do Plusa będą zupełnie inne niż passy do Wielkiej Komnaty Włochatego Maga. Inaczej trzeba będzie rozplanować render, inaczej podzielić i skomponować finalny obrazek.

Napisano

Ufff... No po tym co mi odpowiedziałeś, to chyba rzeczywiście, za mało napisałem. Nie chodzi mi to o jakieś skomplikowane pathshoty (btw, nawet nie wiem co to jest). Chodzi mi o to, żeby za warstwach, dla jasności - z Manage Layers, osobno wyrenderować poszczególne części sceny. Na przekład na jednej meble, na innej ściany, na jeszcze innej kominek itd. bez niczego innego ( na przykład na reszcie czarne tło. A na końcu finalnie tych, np. 4 rendery poskładać do kupy w jeden. Chodzi mi tu o przyspieszenie renderingu, bo komputera to ja górnolotnego nie mam.

Napisano

Wielkie senkju pipboy. To nawet lepsze, niż to, a czym ja mówiłem, bo tutaj się tylko inne rzeczy " do-renderowują" do obrazka w częściach w oknie "render frame" zamiast się bawić jeszcze na przykład w PS-ie w składanie tego do kupy. Oczywiście warstwy można tu wykorzystać do ułatwienia sobie życia prze zaznaczaniu tego wszystkiego, np. kategorycznie. Jeszcze raz wielkie dzięki!