Napisano 29 Lipiec 201014 l Mam pytanko dokładnie takie jak w tytule wątku. W dzisiejszych czasach prawie każdy silnik ma narzędzia do modelowania terenu i malowania teksturami, a jak radziliście sobie z tym, gdy takich narzędzi nie było? Czy może znacie jakieś artykuły na ten temat? Chodzi mi o sposób postępowania przy planowaniu, modelowaniu terenu w maksie, dzieleniu tego na części itd. Słowem, przykładowy workflow - zastanawiam się nad tym od dłuższego czasu i wydaje mi się, że sam z siebie raczej nic ciekawego nie wymyślę :/
Napisano 29 Lipiec 201014 l Zależy w jakim - np w UE1 robisz teren w maksie , odwracasz normale, exportujesz do dxf i importujesz w UED. W tym enginie nie musisz dzielic tego w żaden sposób ale warto mieć włączonego snapa bo BSP w Unrealu może przyprawić o ból głowy więc siatkę trzymaj jak najczystszą - a zrobić ( jesli chodzi o kształty) możesz wszystko. Tu mam taki przykład kilka lat temu to zrobiłem, caly teren w maxie, bsp (additive). Edytowane 29 Lipiec 201014 l przez ultrakaka
Napisano 29 Lipiec 201014 l Autor To jest coś w rodzaju UE2 wykastrowanego z terrain editora. Limit trisów nie jest aż taki mały, wrzucałem teren, który miał nawet 9 tysi i się jeszcze nie wysypywało, ale w sumie nie ma aż takiej potrzeby - polanka 4096 x 4096 z 2-3 tysięcy trisów nadal wyglądała całkiem nieźle w stosunku do pozostałych elementów grafiki. Problemem jest raczej to, że całość jest pociągnięta jedną teksturą.