Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich,

Przeszukałem forum, ale niestety nie znalazłem dokładnej odpowiedzi na moje pytanie. Zwracam się więc do Was z prośbą o pomoc.

Problem dotyczy animacji modelu. Opowiem od początku. Zrobiłem sobie cierń, który animuję za pomocą PathDform. Wszystko idzie świetnie, tylko wpadłem na pomysł, że podczas "podstawowej animacji z PathDeform" wyrośnie z tego ciernia kilka dodatkowych gałęzi. Zastosowałem EditPoly z opcją animacji. Zrobiłem Extrude i wszystko było ok, ale do czasu... Chciałem, żeby te gałęzie się wyginały. Kiedy więc użyłem rotacji, klucze odpowiedzialen za animację Extrude nagle zniknęły. Została wyciągnięta gałąź, a jedyną animacją jaka pozostała była ta feralna rotacja. Stąd też kilka pytań do Was.

Dlaczego nie mogę animować Extruda metodą SetKey tylko Autokey?

W jaki sposob sprawić żeby animacje Extrude, rotacji, skalowania itp. działaly razem?

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 853
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

To wynika ze specyfiki modyfikatora do edycji polygonów. Kluczowane są pozycje wierzchołków. Czyli jeśli złapiesz garstkę punktów i okręcisz, to w zapisie otrzymasz i tak ich pozycje w przestrzeni a nie rotację.

Dlatego właśnie powstały kości oraz modyfikator Skin. Aby umożliwić wszystkie operacje transformacji i przenieść na wskazany model 3d.

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź. No to czeka mnie prawdziwe wyzwanie:( Dopiero co załapałem podstawy funkcjonowania Unwrap UVW, np. nadal nie rozumiem dlaczego pewne części obiektów są w edycji widoczne dobrze,a inne od góry, przez co muszę wszystko ręcznie przesuwać, a tu teraz kości z którymi od kiedy pamiętam miałem problem. Jeszcze raz dzięki:)

Napisano

Wiesz.. kości to tylko typ deformera tak na prawdę. Do modyfikatora Skin można wrzucić dowolne rzeczy: inne obiekty typu kulka, box, jakieś helpery jak point, dummy. Wyobraź sobie kulkę z dwoma punktami na biegunach. Jak na kulkę wrzucisz modyfikator Skin i jako deformery wskażesz te punkty, to będziesz mógł okręcać kulkę, rozciągać, skalować.. na każdym biegunie niezależnie. I to wszystko. Nie ma co tu filozofii dorabiać. W razie problemów pisz.

Napisano
  • Autor

Dzięki, naprawdę dzięki wielkie za pomoc. Właśnie zaraz się za to wezmę, zobaczymy co mi wyjdzie:>